keresés menü

Mit kell tudni a betta halakról?

Te is láttál már minden bizonnyal sziámi harcoshalat, vagy népszerűbb nevén bettát. Egy szépséges, színes és kicsit lusta halacska, ami egy kisebb akváriumban is simán eléldegél. De vajon mit kell még tudni róla?

A bettáról dióhéjban

A sziámi harcoshal alapvetően egy meglehetősen igénytelen egyed, hiszen kicsi a helyigénye és még lusta is emellé. Nem igényel nagy törődést, de nagyon jól mutat a legkisebb akváriumban is. De akkor miért nem tart mindenki bettát?

Ahogy az az állatvilágban lenni szokott, a hímek nagyobb, sokkal színesebb egyedek, mint a nőstények. Átlagosan 6-8 centis nagyságúak, míg a párjuk kisebb és kevésbé figyelemfelhívók. Ezek a halak alapvetően Dél-Ázsiából és a Maláj-félszigetről származnak, ahol jellemzően a mocsaras és sekély vizekben élnek. Emellett persze jelen vannak Thaiföld lassú mozgású folyóiban is, ahol rengeteg vízi növényzet teszi igazán otthonossá a közeget, hiszen tökéletes búvóhelyet garantál nekik. 

Mivel ezek a területek nem bővelkednek vízben, így a bettáknak kialakult egy speciális légzőszervük, amivel akkor is kapnak levegőt, ha csak a felszín közelében tartózkodnak. Mivel a fentieknél nincs nagy választék, így a betta is tökéletesen megelégszik az átlagos, 24-27 fokos vízzel, ami pH-érték tekintetében a semleges tartományba esik.

Akvárium mérete, táplálék és szaporodás

Az akvárium mérete sok hal számára kizárólagos, mert mondjuk nagy a helyigénye, vagy sokat és gyorsan úszik. A betta nem tartozik ezek közé, hiszen egy 20-40 literes akváriumban is tökéletes elvan, sőt akár többen is élhetnek benne. Azt is fontos tudni, hogy egy akváriumban lehetőleg 1 hím legyen több nősténnyel, mert így egy békés hárem képe alakulhat ki, és elkerülhető az állandó csatározás. Az egyetlen időszak, amikor némi agresszivitást mutatnak, az a párzási időszak, azonkívül kevés békésebb természetű hal létezik. 

Aljzat vonatkozásában sem egy finnyás népség a sziámi harcoshal, így mondhatni mindegy, hogy mit teszünk alá, a lényeg, hogy jó baktériumokban gazdag legyen. 

Nem egy válogatós típus a betta, így mindenevőnek lehet nyilvánítani. A legjobb az élő eleség, mert ez a természetes élőhelyét idézi, de nem veti meg a száraztápot sem. 

Szaporodás tekintetében sem igényel különös körülményeket, hiszen ahogy a párzási időszakukat élik, azonnal el is készítik az utódok számára a habfészket. Ha nem piszkáljuk őket, akkor egy idő után lerakják az ikrákat, és csak ezután van szükség arra, hogy a hím halat elválasszuk a többitől. Ilyenkor hajlamos némi agresszióra a többiekkel szemben. 

Ugye, hogy nem bonyolult és főleg nem költséges egy betta tartása? Ha még több információra vágysz a témában, akkor keresd a Kedvence.hu-t, és tudj meg minden fontosat!

(Szponzorált tartalom)

Tűz tartalom 🔥