keresés menü

Mit jelent zöld rendszámú gépjárművel utazni?

Zöld rendszámot 2016 óta kaphatnak bizonyos személygépkocsik hazánkban, és ezen megkülönböztető rendszám megszerzése után a tulajdonosok jogosultakká válnak bizonyos szolgáltatások elérésére.

Bizonyos településeken nem kell fizetni a parkolásért, és az elektromosautó-tulajdonosoknak nem kell gépjárműadót sem fizetniük. Ezeknek az autóknak bizonyos közforgalmú helyeken ingyenes a töltésük.

Kik jogosultak zöld szerszám igénylésére?

Összefoglalóan azok a személygépkocsik kaphatnak zöld rendszámot, amik részben vagy teljes egészében elektromos meghajtásúak. Ezen túlmenően még egyéb feltételnek is meg kell felelniük.

Környezetvédelmi besorolás szerint az 5E, 5N, 5P vagy 5Z számot kell, hogy megkapják ezek az autók. A rövidítések jelentéséről később lesz szó.

Feltételként szerepel még az is, hogy olyan autók kaphatnak zöld rendszámot, amelyek képesek saját maguk erejéből, villamos üzemmódban megtenni 25 km-t. Ennek a kitételnek a plug-in hibridek is megfelelnek, így tehát egyes részben elektromos meghajtású gépjárművek is kaphatnak zöld rendszámot.

Ennek hatásaként meg kell jegyezni, hogy a zöld rendszám megléte nem feltételezi az alacsony károsanyag-kibocsátást, pl. egy városban közlekedő terepjáró esetében.

Az elektromos autók számának alakulása hazánkban

A kedvező pályázati és állami támogatások megléte magánszemélyek és cégek számára egyaránt azt eredményezi, hogy évről évre egyre nagyobb mértékben nő az elektromos autót vásárlók száma, ez a tavalyi évben 60%-os növekedést jelentett.

A KSH adatai alapján jelenleg több mint 30.000 részben vagy teljesen elektromos autó fut Magyarországon. Ezekből több mint 14.000 teljesen elektromos meghajtású, a hatótávnövelt elektromos változatból több mint 10.000 fut az utakon, míg a hibridek elérték a 6500 db-ot.

Az elektromos autók használatával számos költségcsökkentő tényező lép életbe, de fontos tudni, hogy javasolt lehetőség szerint egy otthoni töltőállomás beépítése, amely éjszakai árammal szintén jóval alacsonyabb fogyasztást eredményez, mint egy benzines vagy dízelüzemű autó.

Az EVsOLUTION Kft. az EautóTöltőkábel.hu webshop üzemeltetője a komplett kivitelezéssel segíti Önt vagy cégét a töltőrendszerek megismertetésétől kezdve egészen a kiépítésig. Bármilyen információra van szüksége, az oldalon megtalálja. Keresse a cég munkatársait, ha további kérdése maradt!

A környezetvédelmi rövidítések jelentései

A korábban említett rövidítések a következőt takarják:

  • 5E: A teljes egészében elektromos meghajtású autók.
  • 5N: Megnövelt hatótávolságú, külső töltésű hibrid autók, melyek hatótávja eléri akár az 50 km-t.
  • 5P: Plug-in hibridek, amelyek külső töltéssel legalább 25 km-t bírnak haladni.
  • 5Z: Ezek az autók a zéró emisszió kibocsátású járművek, amelyeknek egyáltalán nincs szennyezőanyag-kibocsátásuk.

A cél, hogy az 5Z autók mennyisége növekedjen, jelenleg még ezek száma a legalacsonyabb. Ilyen autó pl. a 2021-es Toyota Mirai, mely hidrogén üzemanyagcellákkal dolgozik.

(Szponzorált tartalom)