keresés menü

Mit érdemes tudni a központi szellőztető készülékek kapcsán?

A központi szellőztető készülékek egyre fontosabb szerepet töltenek be a mindennapokban. A szigetelés és az építészet fejlődésével a nem megfelelően záró nyílászáróknak köszönhető levegőcsere egyre kevésbé van jelen, így ezt valamilyen formában pótolni kell.

A legjobb megoldást a Fó-Ka Plussz Bt. által is forgalmazott központi szellőztető készülékek jelentik, amelyek segítségével praktikusan megoldható, hogy a belső terekben mindig friss, tiszta, szűrt levegő legyen.

Levegőszükséglet

Egy felnőtt ember levegőszükséglete átlagosan nagyjából 30 köbméter óránként. Ezt a hatalmas mennyiséget nem egyszerű olyan módon biztosítani zárt téren belül, hogy a levegő mindig friss és tiszta legyen, nem pedig “állott”. A szellőztetés részben megoldást jelent a problémára, de nagyjából folyamatosan nyitva kellene tartani az ablakokat ahhoz, hogy elegendő levegő áramolhasson a helyiségbe. Ez viszont egyéb problémákat vet fel. Városban ilyenkor egészségtelen, benzingőzös levegő érkezik csupán a nyílászárókon keresztül, ráadásul forgalmas helyen ez olyan utcazajjal párosul, ami mellett nem lehet hatékonyan dolgozni, pihenni, vagy más tevékenységet végezni.

További kellemetlenség lehet a folyamatos szellőztetéssel kapcsolatosan, hogy a benti levegő hőmérséklete nehezen szabályozható. A téli hónapokban a levegőcserével együtt kiáramlik a benti meleg, és ez jelentősen megemelheti a rezsiköltségeket. Nyáron hasonló a helyzet a klímával. Szellőztetés során a benti levegő gyorsan felmelegszik, így hiába üzemel folyamatosan a légkondicionáló berendezés.

Praktikus és tökéletes megoldás a problémára

A nagy teljesítményű központi szellőztető készülékek megoldást jelentenek minden eddig felsorolt problémára. Ezekkel a szerkezetekkel hatékonyan és energiatakarékosan lehet szabályozni a benti helyiségek levegőcseréjét. Úgy vannak kialakítva, hogy a benti meleg levegő hője ne vesszen kárba, ugyanakkor a levegőcsere mégis megtörténik.

A működés során a friss és az elhasznált levegő csövek egymással párhuzamosan futnak, viszont el vannak szeparálva egymástól. Ezáltal a két levegő nem keveredik, de a hőenergia képes átmenni az elhasznált levegőből a friss irányába egy hőcserélőn keresztül. Ez energiahatékony működést biztosít.

Ezenkívül a befelé áramló levegőt a rendszer megszűri, így az tiszta, friss, igény esetén akár pollen szűrt állapotában kerül a beltérbe. A modern modellek kimondottan csendes üzeműek, így attól sem kell tartani, hogy zavaró lenne azok folyamatos zúgása. Igény esetén, a még csendesebb üzem érdekében hangtompító rendszerelemek is alkalmazhatók.

A megfelelő szellőztető kiválasztása

Ezek a termékek számos különböző típusban, árfekvésben és méretben érhetőek el. Kisebb lakások, irodák, vagy akár nagyobb létesítmények, plázák, mozik, vagy hangárok esetében is kitűnően alkalmazhatóak. Amennyiben nem biztos benne, hogy pontosan mekkora teljesítményű rendszerre van szüksége, bátran forduljon szakemberhez, aki hasznos tanácsokkal látja el Önt.

(Szponzorált tartalom)