keresés menü

Mire számíthatunk, ha ügyvédi segítséget kérünk?

Mitől függ az ügyvédi díjak mértéke?

Az ügyvédre hajlamosak sokan csak egy szükséges rosszként tekinteni, aki akkor kerül elő, amikor a bíróságra kell menni, földhivatali ügyet kell intézni, esetleg éppen a hagyatéki vagy a házastársi közös vagyonnal kapcsolatos kérdéseket kell tisztázni. Vannak helyzetek, amikor a törvény erejénél fogva kötelező az ügyvéd munkáját igénybe venni. A jogi tanácsadás ugyanakkor számos más esetben is megkönnyítheti a dolgunkat, gördülékenyebbé teheti ügyeink intézését, felhívhatja a figyelmünket bizonyos kedvezményekre, menteségekre.

Sokakat visszatart ugyanakkor az a feltevés, hogy az ügyvéd drága, és a magas munkadíja miatt egy olyan luxus, amelyet csak kevesen engedhetnek meg maguknak. Tény, hogy az ügyvédi tanácsadás jellemzően nem a legolcsóbb szolgáltatások egyike, azonban, ha tudjuk, hogy milyen szakértelmet és felkészültséget takarnak a jogi szakemberek díjai, talán nem is tűnnek olyan túlzónak az egyes díjszabások. Nézzük is meg, mire számíthatunk, ha ügyvédi segítséget kérünk!

A közjegyzőkkel ellentétben az ügyvédek nem fix díjazás alapján dolgoznak: az Ügyvédi Etikai Szabályzat úgy rendelkezik, hogy az ügyvédi díjak mértéke a felek megállapodásán alapszik. Az egyezség kereteit az egyéni díjszabások adják meg, amelyek rugalmasan illeszkednek a különböző igényekhez. A munkadíj meghatározható óradíj vagy átalánydíj formájában, ugyanakkor lehet fix vagy százalékban kifejezett összeg is. Mindig az adott ügy bonyolultságától, körülményeitől és egyéb egyedi részleteitől függ, hogy mikor melyik konstrukció alkalmazása lehet a célravezető.

Ingatlan-adásvétel kapcsán jellemző, hogy az ingatlan értékéhez igazodó százalékos díjban határozzák meg az ügyvédi költségeket. Fix árakkal például egy cég bejegyzése vagy egy társasági szerződés elkészítésekor találkozhatunk, ahol az időigény előre kalkulálható, így az ár is pontosan meghatározható. Sikerdíj esetén az ügyvédi megbízás célja valamilyen eredmény elérése, a díj mértéke pedig a siker függvénye. A gyakorlatban általában kombinálják ezt díjszabást a valamelyik másik módszerel, például egy fix munkadíjon felül siker esetén plusz juttatás illeti a jogi képviselőt.

Szintén összetett kérdés, hogy miért térhetnek el nagyban az egyes irodák vagy egyéni ügyvédek árai egymástól. A nagyobb tapasztalat magasabb óradíjat eredményez, viszont cserébe gyorsabb és biztosabb ügymenetre, nagyobb körültekintésre számíthatunk. Egy iroda esetében az ügyvédi díjak magasabbak lehetnek, mint egy egyéni ügyvéd árai, ugyanakkor előbbi esetben több ügyvéd tapasztalata összeadódik, amely szintén a javunkat szolgálhatja, különösen egy bonyolultabb tényállású ügy esetén.

Mit kapunk a pénzünkért cserébe?

Egy ügyvéd az élet teljesen különböző területein tevékenykedhet, éppen ezért nem jellemző, hogy egy személyben valaki – akár egy iroda – „mindennel” foglalkozzon. Jellemzően néhány területen rendelkeznek mélyebb ismeretekkel és tapasztalattal, mint az ingatlan-, a cég-, a büntető- vagy éppen az agrárjog. Az egyes jogterületek eltérő hozzáállást, szemléletmódot igényelhetnek, más és más jellegű teendőket várnak el a jogi képviselőtől.

Az ügyvéd képviselhet minket hatóságok előtt, személyesen, szóban, írásban, vagy akár elektronikus úton is. Emellett tanácsot ad, okiratot szerkeszt, ellenőrizheti az ingatlan és a céges mellett akár a személyes adatokat is – bármilyen módon is jár el, minden esetben ügyfelét és ügyfele érdekét képviseli, a tőle telhető legnagyobb gondossággal. Nemcsak a jogszabályi lehetőségeket és kötelességeket ismeri, hanem mindent, ami adott helyzetben a gyors és sima ügymenethez, végeredményben pedig a kedvező kimenethez szükséges.

(Szponzorált tartalom)