keresés menü

Mire kell figyelni hőlégballonos repülés esetén?

Bár a hőlégballonos sétarepülés egy viszonylag nyugodt program, azért egy hatalmas kaland is, amit nem lehet akárhogyan művelni. A legfontosabb, hogy mindenki tartsa be a pilóta kéréseit, a csapat utasításait. Egy varázslatos élmény, amit lehet csoportosan, baráti, családi társasággal átélni, de mehetünk akár a párunkkal is. A lényeg, hogy mindig öltözzünk fel megfelelően, ne feledjük a sapkát és a meleg pulóvert. 

Az alábbiakban eláruljuk, hogy mire érdemes figyelni, ha valaki hőlégballonos repülésen vesz részt. Kitérünk arra, hogy van-e korhatár, mi történik akkor, ha az időjárás nem megfelelő.

Ki repülhet?

A Goballoon romantikus sétarepülésén bárki részt vehet, aki magasabb, mint 120 cm és egészségi állapota lehetővé teszi, hogy közel egy órát álljon a kosárban a levegőben. Mozgásszervi, valamint pszichiátriai problémákkal küzdők, közvetlen műtét előtt vagy után álló személyek és várandós hölgyek viszont nem repülhetnek. Ez azt jelenti, hogy korhatár nincsen. Kiskorú gyermek esetében viszont fontos tudni, hogy kizárólag szülői felügyelet mellett vehet részt az eseményen.

Másik lényeges tudnivaló, hogy súlyos alkoholos vagy tudatmódosító szerek befolyása alatt lévők nem állhatnak be a hőlégballon kosarába. A dohányzás pedig szigorúan tilos, mind fel- és leszállás közben, mind a levegőben. A programon csak Felelősségvállalási Nyilatkozat aláírása után vehetünk részt.

Mikor és hol vehetünk részt sétarepülésen?

A legjobb a hőlégballonos sétarepülésben, hogy egész évben repülhetünk, csak az időjárás befolyásolhatja, hogy mikor és hol vehetünk részt rajta. Áprilistól egészen októberig a napkelte utáni és a napnyugta előtti órákban, télen viszont egész nap lehetséges a levegőben tartózkodni. A felszállásra szinte bármely városban lehetőség van.

Fontos, hogy maga a repülés 3-4 órás program, amiből nagyjából 1 órát tölthetünk a fellegekben. A többi időben a felszállási előtti és utáni procedúra zajlik. Megtörténik a bejelentkezés, a földi eligazítás, a ballon felállítása, valamint a leszállást követően pezsgős ünneplésre kerül sor. Egy emléklapot is kapunk, majd végül eljuttatnak bennünket a kiindulási pontra.

Mire számíthatunk?

Alapvetően a szél határozza meg azt, hogy merre halad a ballon és milyen sebességgel közlekedik a levegőben. Nincsen két egyforma repülés, ezáltal minden alkalommal egy nagyon különleges élmény. Sosem tudni biztosan, hogy mi felett szállunk el és hol fogunk végül földet érni.

Egy repülés alkalmával 8-12 főnek van lehetősége arra, hogy a magasba emelkedjen. Foglalni nagyjából 4-6 héttel az esemény előtt érdemes, de természetesen nyugodtan lehet korábban is jelentkezni.

(Szponzorált tartalom)