keresés menü

Mindenre kiterjedő tisztaság otthon és az irodában is!

Az utóbbi időszakban igencsak előtérbe került a tisztaság és a megfelelő higiénia kérdése. Járványhelyzet ide vagy oda, legyen szó az otthonunkról, vagy az irodai környezetről, a tisztaság alapvető kívánalom lett. Takarítási rutinunk jelentősen átalakult, egyre többet fertőtlenítünk. Beépültek a hétköznapokba azok az eszközök és szerek, amiket eddig főként a kórházi sorozatokban láttunk. Hiszen ma már mindenki hord maszkot, gumikesztyűt és a kézfertőtlenítő használata is mindennapossá vált.

Fontos a higiénia! És ez mit is jelent?

Napjainkban, egyre többször használjuk a higiénia szót. Még úgy is, hogy talán nem vagyunk tisztában a fogalommal pontosan. Ez az a tudományterület, mely a fertőzések ártalmas hatásainak megelőzésével foglalkozik. Milyen szokásokat alakítsunk ki otthon, a munkahely és mi az ajánlott a személyes higiéniával kapcsolatban? Tulajdonképpen azon intézkedések összességét jelenti, melyek megóvnak minket egy esetleges fertőzéstől, segítik annak elkerülését.

Ami leginkább begyűrűzött a hétköznapokba, azok a helyes kézmosással kapcsolatos tudnivalók. Ma már mindenki tudja, hogy ez nem csak a kézfej bevizezését jelenti, hanem egy alapos, minimum 20 másodpercig tartó műveletet. Ráadásul a kézmosás jelentőségének felismerése magyar vonatkozással is bír, hiszen Semmelweis Ignác („az anyák megmentője”) hívta fel ennek jelentőségére a figyelmet a 19. században.

Higiénia az otthonunkban és a munkahelyen

Az utóbbi években egyre elterjedtebbé vált a home office, mint jelenség. A munkahely és az otthon közötti határvonal elmosódott, így személyes felelősségünkké vált az is, hogy megteremtsük otthoni irodánkban is a megfelelő körülményeket.

Nagyobb irodaházakban jellemző elvárás a “clean desk”, illetve sok helyen találkozhatunk azzal is, hogy bárki számára használható munkaállomásokat állítanak fel. Ezek praktikusak, a tisztaság fenntartása szempontjából, pedig kifejezetten előnyösek. Mivel nincsenek személyes tárgyakkal és felesleges holmikkal túlzsúfolva az asztalok, tisztán tartásuk is jóval egyszerűbb.

Amennyiben egy munkaállomást többen is használnak, mindenképpen fontos a különböző munkavállalók között fertőtleníteni a munkaterületet, ehhez pedig a legjobb eszközöket a higienia-online.hu oldalon találhatjuk meg. Ahhoz, hogy megállítsuk a vírusok és baktériumok terjedését, a takarítás a leghatékonyabb módszer.

A tiszta az új menő!

A sok szabály és az állandó takarítás nem mindig népszerű intézkedések. Egyrészt belefáradunk az állandó takarításba és pakolásba, másrészt az irodai környezet személytelenné válhat. Így nem érezzük magunkat kellőképpen komfortosan, ami a teljesítményünket is ronthatja.

Munkáltatóként mérlegelni kell azt, hogy az intézkedések valóban szolgálják-e a célunkat. Nem szükséges túlzó intézkedésekkel nyomasztani a dolgozókat, feleslegesen terhelni a munkahelyi környezetet. Válasszunk inkább professzionális eszközöket és helyezzük előtérbe a hatékonyságot.

(Szponzorált tartalom)