keresés menü

Milyen gyakran javasolt otthonunk külső falait újrafesteni?

Otthonunk belterét rendszeresen újrafestjük: vagy azért, mert látjuk a használat jeleit, vagy azért, mert meguntuk az aktuális színt, esetleg a trendek szerint alakítanánk át a házat. A külső falakra eközben sokkal kevesebb figyelmet fordítunk, pedig ezek nemcsak esztétikai szempontból számítanak: a házunk hosszú távú védelme érdekében is foglalkoznunk kell velük.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, miért szükséges bizonyos időközönként friss réteget adni a külső falfelületeknek, de kitérünk arra is, hogy milyen külső hatások járulnak hozzá a felszín kopásához.

Miért szükséges a kültéri festés?

Ahogy a terasz bútorait zománcfestékkel védjük a külső hatásokkal szemben, úgy a ház falait is fel kell vértezünk a megfelelő festékkel. Nézzük meg, hogy pontosan miért!

A külső falakat egyfolytában érik és károsítják a különböző időjárási hatások. A napból származó UV-fény hatására a festék megfakul, elveszíti az eredeti fényét, ezt pedig szabad szemmel is jól láthatjuk egy idő után. Amennyiben nem megfelelően megoldott a vízelvezetés, az eső és a hó szintén károsíthatja a falakat, mivel a nedvesség átszivároghat, miközben a festék felbuborékosodik, majd megrepedezik. Az erős széllökések törmelékeket vághatnak az épületek falához és fel is sérthetik a felületet, ami megágyaz a további romlásnak. 

Ezek a környezeti hatások tehát hosszú távon tönkretehetik a festékréteget, aminek következtében a falak kopásnak indulnak. Ennek során elveszíthetik vízállóságukat és védelmüket a nedvességgel szemben, végül pedig az integritásukat is. Ha tehát nem lépünk időben, akkor egy idő után a falak szerkezete is bomlásnak indul. Ezt semmiképp ne várjuk meg, lépjünk időben!

Milyen gyakran fessük át a külső falakat?

Most már látjuk, miért fontos a külső falak rendszeres ápolása, úgyhogy térjünk ki arra, milyen gyakran érdemes ezt a nem kicsi, de kifizetődő munkát elvégezni!

Először is keressük meg a jeleket, amelyek arra utalhatnak, hogy eljött a festés ideje! A sérült stukkók és falelületek máris ezt jelzik, csakúgy, mint a repedezett, buborékos, leváló festékrétegek. Szintén árulkodóak a festéknél sötétebb, érzésre nedves foltok és a penész a falakon. Az UV-sugarak miatt kifakult szín szintén jó támpontot jelenthet. Sokan pedig egyszerűen azért döntenek a munkálatok mellett, mert megunták vagy már elavultnak tartják az aktuális árnyalatot. 

Ha ilyesmit tapasztalunk, akkor mindenképpen lépnünk kell, de a legjobb, ha már az első ilyen jelek előtt újrafestjük a házat. Ennek pedig egyszerű oka van: ha időben lépünk, akkor anyagilag jobban járunk, hiszen elkerülhetjük az olyan előkészítő munkákkal járó kiadásokat, mint a glettelés vagy tömítés. Ez alapján tehát az általános vélekedés az, hogy az eredeti festék minőségétől, a külső tényezőktől és egyéb faktoroktól függően 5-10 évente lehet szükség az újrafestésre. 

Hogyan vágjunk bele?

Hogy a végeredmény tartós és esztétikailag is kielégítő legyen, jó pár tényezőre oda kell figyelnünk a festésnél. Gondoljunk csak bele: a fafelületeket sem kezdjük el csak úgy kezelni zománcfestékkel, előtte szépen letakarítjuk a bútorokat, lecsiszoljuk, előkészítjük azokat. És ez még bonyolultabbá válik egy olyan nagy vállalás esetén, mint a ház falainak kifestése. 

Először is egy ideális időpontot kell találnunk. Valóban óriási munkáról van szó, ami a házunk méretétől és a rajta dolgozó csapattól függően akár egy hetet vagy még több időt is igénybe vehet. A legjobb olyankor dolgozni, amikor alacsony a páratartalom, tehát nem csapadékos az idő. A festék száradása és a dolgozók kényelme szempontjából a legjobb, ha 10-20 Celsius fokos a hőmérséklet, amikor dolgozunk: ha túl meleg van, akkor a festék túl gyorsan szárad, ha pedig túl hideg vagy nedves, akkor előfordulhat, hogy nem köt megfelelően. Tervezzünk tehát előre!

A munkát részfeladatok szerint meg is kell terveznünk, mint említettük, nem kezdhetünk azonnal a festéssel. Először meg kell vizsgálnunk a felületeket, ahol szükséges, készítsünk feljegyzéseket az esetleges károkról, azok megoldásához szükséges eszközökről! Ezután vegyük sorra a lépéseket: a javításokat, az előkészítő lépéseket, az esetleges takarásokat, majd tervezzünk legalább két színréteg felvitelével!

Mindehhez pedig gondoskodnunk kell az összes szükséges eszköz beszerzéséről: a magas minőségű, falfelületeink anyagára szabott festéken túl kelleni fognak hengerek, lehúzók, vödrök, létrák, ecsetek és takarófóliák is – ha nem szeretnénk összekenni az ablakokat. 

Ha mindez túl nagy falatnak tűnik számunkra, akkor bármikor megbízhatunk egy profi csapatot, hogy helyettünk végezzék el a feladatot – ám arra számítsunk, hogy a munka árát megkérik majd!

(Szponzorált tartalom)