keresés menü

Milyen élményekkel kecsegtet egy sörtúra?

Miért bakancslistás program egy hamisítatlan pilseni sörtúra mindenkinek, aki előszeretettel fogyasztja ezt a pompás nedűt? Egyáltalán minek tudható be, hogy arrafelé ilyen magas szinten űzik ezt az iparágat?

Ezeknek a kérdéseknek járunk a nyomába máris a bejegyzés keretei között. Ki tudja, remélhetőleg ezzel is segítünk kedvet csinálni a kóstoláshoz vagy az utazáshoz.

Minek tudható be Pilsen és az aranyló sör szoros összefonódása?

Először is azt kell hangsúlyozni a kérdés kapcsán, hogy Pilsen városa lokáció szerint Csehországban található. Márpedig a cseheknél nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy nemzeti italról van szó.

Nem véletlen, hogy például az iDrinks sör palettáján is számtalan palack cseh eredethez köthető. Beszédes adat, hogy az országban 429 sörfőzde működik, ráadásul az egy főre jutó sörfogyasztás 181.7 liter éves viszonylatban.

Pilsen városa pedig rendkívül népszerű úti cél, ugyanis nem akármilyen zarándokhely az ital szerelmeseinek. Ha van szerencsénk ide eljutni, akkor tetszés szerint meglátogathatjuk a sörfőzdéket, tematikus kóstolókon vehetünk részt, és ha úgy tetszik, akár meg is fürödhetünk a sörben.

Dióhéjban a pilseni sör történetéről

Mondhatni nem tegnap kezdték az ipart arrafelé. Ugyanis az elérhető feljegyzések alapján Pilsen környékén már a 13. században sört főztek. Viszont a sikersztori nem volt híján a buktatóknak, az 1800-as évek elején például a szabványos receptek és a minőségellenőrzés hiánya miatt igencsak háttérbe is szorult az iparág.

A helyiek nem is bírták sokáig cérnéval. Olyannyira felháborította őket a helyzet, hogy 36 hordónyi hitvány minőségű sört öntöttek ki a városháza előtt az utcára. Ez egyfajta szimbolikus fordulópontnak is beillett.

Merthogy nem sokkal később, 1842-ben Josef Grollt, a bajor sörfőzés nagymesterét a városba hívták, tőle várták a fordulat elősegítését. Ő pedig munkához látott, újat alkotott, és létrehozott egy olyan sörfajtát, amely gyakorlatilag meghódította a világot.

Minek tudható be a Pilsner Urquell világhírű sikere?

A történet kezdetén fontos kiindulópontnak bizonyult, hogy az volt a legelső pale lager. Addig ismeretlen világot tárt a fogyasztók elé, és szép lassan az új készítésű főzet a történelem legtöbbet másolt sörévé avanzsált.

A világhírű Pilsner Urquell sikere mögött olyan fejlesztések állnak, amilyen például a hűtés és a higiénia terén elért fejlődés. De a főzés módját tekintve is sikerült maradandót alkotni. Bár a receptnek számos válfaja létezik, legtöbb kemencében enyhén égetett malátát és nemes komlófajtákat alkalmaznak hozzá.

A pompás eredményhez hozzáad a gabona finom ízének fokozása és a pilseni sörfőzde természetesen lágy ízének reprodukálása, aminek a céljából legtöbbször helyi forrásokból származó friss víz használata történik.

(Szponzorált tartalom)