keresés menü

Mikor segíthet a gurulós járókeret, azaz a rollátor?

Számtalan nehezen mozgó és mozgáskorlátozott ember számára elképzelhetetlen lenne a mindennapi önálló élet egy mozgást segítő eszköz nélkül. Ezen eszközök segítségével azonban az otthoni teendők ellátása, de akár egy bevásárlás sem okoz gondot.

A gurulós járókeretek

A rollátorok akkor jönnek szóba, ha valakinek olyan járást segítő eszközre van szüksége, amely leveszi a terhelést a lábakról, és a járóbot már nem elégséges. A gurulós járókeret segít az önálló helyváltoztatásban a nehezen mozgó embereknek, és még arra is lehetőséget biztosít, hogy időről időre megpihenjenek. Mivel több ponton való megtámasztást biztosít, ezáltal sokkal biztonságosabbá teszi a járást, és minimalizálja az elesés veszélyét.

A Rehaker.hu rollátor kínálatában minden igénynek megfelelő eszközt meg lehet találni. Ezek a járást segítő eszközök összehajthatóak, így könnyen el lehet őket rakni otthon is, illetve kocsiban is egyszerűen szállíthatóak.

Melyik rollátort érdemes választani?

A választást nagyban befolyásolja, hogy milyen célra lesz használva az eszköz. Az alap rollátorok legtöbbje már alkalmas arra, hogy le lehessen ülni rá, ezáltal segít megpihenni egy kimerítő séta alkalmával. Ezenfelül jellemzően össze is csukhatóak, így megkönnyítve a tárolásukat. A magasabb kategóriás gurulós járókeretek jellemzője a kisebb súly, nagyobb teherbírás, illetve rendkívül kényelmes kivitelezés.

Attól függően, hogy kültéren vagy beltéren lesz főként használva a rollátor, oda kell figyelni az eszköz súlyára, illetve a kerekek kivitelére. Míg beltéren, egy kisebb tömör kerekekkel ellátott eszköz tökéletes, addig kültéren egy nagyobb kerekű a megfelelő választás. Amennyiben a használójának minden nap lépcsőznie kell a rollátorral, esetleg egy autóba kell emelgetni az eszközt, akkor érdemes a lehető legkönnyebb változatot választani.

A rollátorok előnyei

A többpontos megtámasztásnak köszönhetően azok is biztonsággal tudják használni, akiknek valamilyen okból problémájuk van az egyensúlyukkal. A rollátorok lehetővé teszik, hogy nagyobb távolságokat megtegyenek úgy, hogy minimalizálják az elesés esélyét. Szükség esetén pedig a kerékpárokhoz hasonló kialakítású fékkel le is fékezhetőek. 

A fékeket lehet normál módon is, rövid ideig tartó megálláshoz használni, de felfelé tolva tartósan rögzíteni is lehet a rollátort. Így ha pihenésre van szükség, akkor is biztosítva van az, hogy ülés közben nem mozdul el az eszköz. Valamint tömegközlekedésen is biztonságosan meg lehet pihenni az eszközön.

A rollátorok olyan járást segítő eszközök, amelyek segítséget tudnak nyújtani azok számára, akik még fizikailag képesek lennének a járásra, de az egyensúlyzavar miatt segédeszköz nélkül nem tudnák biztonságosan végrehajtani azt.

(Szponzorált tartalom)

Tűz tartalom 🔥