keresés menü

Miért van szüksége a szervezetnek glutaminra?

A glutamin az egyik legfontosabb, mégis az egyik leginkább alábecsült és alulértékelt aminosav, amely bár nem feltétlenül befolyásolja közvetlenül a sportteljesítményt, azonban segít abban, hogy a tested úgy működjön, mint egy jól olajozott gépezet. 

Az L-glutamin jótékonyan hat az immunrendszer, valamint az emésztőrendszer egészségére, felgyorsítja a regenerálódási folyamatot. Az izomzat aminosav állományának kb. 60%-át teszi ki, így az edzés utáni izomregeneráció során egyik legfontosabb összetevő. Szerepéről, hatásairól szedtük össze a legfontosabbakat.

Mi az a glutamin?

A fehérjék fontos és változatos szerepet töltenek be a szervezet működésében, az izmok, kötőszövetek, inak, csontok, a szőrzet építőkövei, továbbá hormonok és enzimek alkotórészei, valamint fontos szerepet játszanak az immunrendszer felépítésében, a különböző transzportfolyamatokban is. A fehérjebevitel növelésére kiváló forrást biztosítanak a BodySelect Premium Supplements protein készítményei

A glutamin a szervezetünkben található, a fehérjéket felépítő 20 aminosav egyike, hatással van a szervezet működésére, és legnagyobb részt az izomzatban található. Ún. feltételesen esszenciális aminosav, amelyet a szervezet csak bizonyos körülmények között képes előállítani, és amennyiben nem, akkor szükség van a pótlására. 

Milyen hatással van a glutamin a szervezetre?

Az izomzatban termelődő glutamin a véráram útján jut a szervekbe, segíti a bélműködést, ezáltal erősíti az immunrendszert. Glükózt is termel, így táplálja a sejteket.

Az immunrendszer állapota a bélflóra állapotától függ, gyengesége több okra is visszavezethető:

  • stresszes életmód,
  • kevés alvás,
  • rossz táplálkozás.

Amennyiben a belek állapota megfelelő, az immunrendszer is nagy valószínűséggel erős. A glutamin 

  • a bélfalak támogatásával segít kiküszöbölni az immunrendszer gyengeségéből származó problémákat, így például az allergiát, 
  • segíti az agyi funkciókat, az idegrendszer működését,
  • segíti az izomnövekedést, 
  • segíti a regenerációt,
  • csökkenti a fertőzések kockázatát,
  • hatással van a fogyásra azáltal, hogy telítettségérzetet okoz.

Jár-e mellékhatással a glutamin szedése?

Kiváló természetes glutamin-források a vörös húsok, a baromfi, a tejtermékek, a tonhal, a lazac, a diófélék, a petrezselyem, a vöröskáposzta, a bab. A kutatások alapján a glutaminnak nincs káros mellékhatása, így az adagolását sem lehet elvéteni, a glutamin tartalmú étrend-kiegészítők használata biztonságos.

Átlagos napi mennyisége nők esetében 5-10 g, férfiak esetében 10-15 g, de a szervezet napi 20-30 g-ot is jól tolerál, főként, ha nagyobb izomtömeggel rendelkező, nehéz fizikai munkát végző személyről van szó. Célszerű 3-4 adagba elosztva bevinni a szervezetbe, a legnagyobb adagot edzés előtt és után. 

A glutamin nagyon fontos a szervezet számára, mivel kulcsszerepe van különböző metabolikus és immunológiai folyamatban, segíti a sebgyógyulást, csökkenti a daganatos megbetegedések kemoterápiájának mellékhatásait.

(Szponzorált tartalom)