keresés menü

Miért olyan népszerű a Catan társasjáték?

Ez az a társasjáték, amely a legtöbbünket kizökkentett a Monopoly vagy a magyar Gazdálkodj okosan! táblajátékok egyeduralmából. Gyakran szeretik, néha szidalmazzák, vegyes érzelmeket és nosztalgiát hoz magával, amikor először 1995-ben megjelent. Még mindig a köztudatban van, és nincs olyan korosztály, amely ne kedvelné a Catan telepeseit. Cikkünkben két típus alapján próbáljuk megfejteni, hogy mitől olyan közkedvelt ez a játéktípus.

A sokoldalú társasjáték

Kezdjük az alapoknál: a Catan telepeseit eredetileg Klaus Teuber tervezte a gyerekei számára. Akik mai napig (ügyesen) követik a játékokat. Mindannyian egy csapatként dolgoznak az új kiadásokon és dizájnelemeken. Jó látni, hogy egy családi cég sikeres és tud növekedni és alkalmazkodik a változásokhoz, ez is bizonyíték a társasjátékok összetartó erejére.

A Catan telepesei játékot később csak „Catan” névre nevezték át, az újabb verziók pedig egységesebb csomagolást kaptak. Természetesen, ha még nem játszott a Settlers of Catan társasjátékkal, abban az esetben ezt a verziót érdemes beszerezni. Ez az alapkészlet, amely mindent tartalmaz 3-4 résztvevő számára. Öt különböző típusú „erőforrás” a található a játékban. Ezeket különféle épületekhez használhatjuk, és végül megnyerhetjük a játékot.

A Catan jelképes hatszögletű lapkái mindegyike különböző erőforrásnak felel meg, így a lapka számának dobásakor jelenik meg az erőforrás, vagy épület. Azért, hogy az erőforrások könnyen áttekinthetőek legyenek, mindegyikük speciális színkódot kaptak. Arról nincs egységes szabály vagy előírás arról, hogy milyen gyorsan tanulhatók meg a szabályok. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy létezik egy több oldalas szabálykönyv, de az önfeledt játékot egy rutinosabb barát vagy családtag is könnyedén megtaníthatja. A legtöbb játékos csak néhány percnyi magyarázattal már bekapcsolódhat a folyamatba, és sokkal jobban megértheti a szabályokat menet közben. 

A társasjáték menete a következő:

Minden körben két kockával kell dobni.

Erőforrásokat akkor kap, ha a kockákból a megfelelő területre épít valamit.

Az a játékos nyer, aki először szerez 10 győztes pontot.

Ne dobjunk 7-est, mert az a vesztünket okozza. Tulajdonképpen már ennyi magyarázattal bele tudunk kapcsolódni a játékba olyan személy irányításával, aki már ismeri az alapokat. Lehet, hogy első körben nem nyerünk, de abban biztosak lehetünk, hogy lesz folytatás! A hozzáértők szerint nagyjából 10-15 perc alatt elsajátítható ez a társasjáték.

A bővíthető társasjáték 

Fontos megjegyezni, hogy szükség van az alapkészletre a bővítésekkel való játékhoz. Tehát ha ki akarja próbálni a Városok kiegészítő csomagot vagy a Junior szettet, akkor szükség lesz az alaptársasjátékra. Ami jó az egészben, hogy az alapjáték már önmagában nagyszerű időtöltést kínál.

A hazai internetes boltokban 13 ezer forintért beszerezhető Catan lovagok és városok kiegészítő csomag tovább fokozza a különleges szórakozást. A 6900 forintos áron kapható Junior pedig a gyermekek számára készült, akik saját elvárásaikhoz társítva merülhetnek el ebben a nagyszerű társasjátékban.

A játékban ők lesznek a kis kalózok, akik a megszerzett hadizsákmányból egy lakatlan szigeten építenek Kalóztanyát. 

A társasjáték során fejlődik a taktikai-stratégiai érzékük és mindemellett remekül szórakozhatnak majd az izgalmas kalandokat kedvelő résztvevők.

A bővíthető játék doboza tartalmaz 1 db kétoldalas játéktáblát, 1 db kockát, 28 db Kalóztanya lapot, hajót, 16 db Coco-kártyát, 90 db árulapkát, 4 db tájékoztató táblát, 1 db figurát, valamint a nélkülözhetetlen játékszabályt. A hozzávetőlegesen 30 perces társasjáték 2-4 főre készült, természetesen a játékidő meghosszabbodhat, vagy ha valaki nagyon ügyesen játszik, akkor lerövidülhet. Itt nem az idő, hanem az élmény a fontos.

Vásárlás előtt…

Vegye figyelembe, hogy az említett kiegészítők közül bármelyiket is választja, azok nagyon jól kombinálhatók egymással vagy újabb történetekkel bővíthetjük a Catan-repertoárunkat. A hazai online boltok széles választékban érdemes kiválasztani a számunkra legjobb társasjátékot.

(Szponzorált tartalom)