keresés menü

Miért jó a természetes gyapjú hőszigetelés?

A természet egyedülálló, fenntartható nyersanyagot adott nekünk, amelynek használata mindennapos. Tulajdonságainak köszönhetően a juhgyapjú az egyetlen természetben előforduló szigetelőanyag, amely megtartja a hőt és véd a melegtől, hidegtől és nedvességtől.

A juhgyapjú egy bevált anyag, amely több ezer év alatt bizonyított. Ezért ebben a bejegyzésben azt szeretnénk megmutatni, hogy milyen előnyei vannak a gyapjúval történő szigetelésnek.

A gyapjú előnyös tulajdonságai 

A gyapjú az egyetlen szigetelőanyag, amelynek gyártói – a juhok – folyamatosan tesztelik az alapanyag alkalmasságát a legszélsőségesebb éghajlati viszonyok között. A gyapjúnak el kell látnia azt a szerepét, hogy megvédje a juhokat minden elképzelhető időjárási kombinációban. A juhgyapjú egyedi fizikai tulajdonságokkal rendelkezik:

  1. Kiváló hőszigetelő – természeténél fogva eléri a legmagasabb szigetelési értékeket. 
  2. Légtisztító – a juhgyapjú nagyon rövid idő alatt képes megtisztítani a helyiség levegőjét, eltávolítva sok szagot és káros anyagot, például a formaldehidet. Ennek a kiváló képességnek a titka a keratin, a gyapjút alkotó fehérje építőköve.
  3. Szabályozza a páratartalmat – A nedves falak irritálják az egészséget és csökkentik a jó közérzetet. A juhgyapjú a saját súlyának akár 33%-át is fel tudja venni a nedvességből, anélkül, hogy elveszítené hőszigetelő tulajdonságait. Nagyon gyorsan alkalmazkodik a helyiség páratartalmához, és felszívja a nedvességet, ha a páratartalom magasabb, mint a gyapjú kompenzáló nedvessége. Ha a helyiség levegője túl száraz, a nedvesség ismét felszabadul.
  4. Fenntartható és megújuló nyersanyag – Természetes termékként a gyapjút évente kétszer nyírják le, és bármikor visszahelyezhető a környezetbe.
  5. Jótékony hatással van az egészségre – A juhgyapjú természeténél fogva kellemes légkört teremt, bizonyítottan képes lebontani a káros anyagokat, ezáltal a helyiség természetes levegője kering.

Természetes gyapjú az építészetben

A gyapjút az építőiparban hőszigetelésre használják. A BIOKAY vályogvakolatoknál kapható ISOLENA gyapjúszigetelés egy szabadalmaztatott moly elleni védelmet is használ. Mivel a gyapjú csak magas hőmérsékleten gyullad meg, tűzgátló adalékokat sem tesznek ehhez a termékhez. Kiválóan alkalmas tetőterek, födémek, falak, homlokzatok és födémek szigetelésére.

A fenntartható építészetben nagyon fontos, hogy a hagyományos, korábban már bevált építőanyagok visszakerüljenek a modern építészetbe. 

Az IONIC PROTECT® új, innovatív gyapjúvédelem, 100% természetes juhgyapjút használnak hozzá. Szabadalmaztatott eljárással nagyon kis mértékben megváltoztatják a gyapjú molekuláris szerkezetét, így az nem vonzó a bogarak számára. Az ISOLENA termékben nincs más anyag – sem vegyi anyagok, sem éghető, veszélyes, gyúlékony poliészter szálak. 

(Szponzorált tartalom)