keresés menü

Miből kell készülnie az ideális szaniternek?

Ma már az anyagot, a méretet és a formát tekintve is rendkívül széles a választék a szaniterek esetében. Pont ez az, ami megnehezíti a választást. Cikkünkben arra a kérdésre keressük a választ, hogy miből kell készülnie az ideális szaniternek. Ezzel próbálunk segíteni a választásban.

A szaniterek többnyire tömör kerámiából, vagyis porcelánból készülnek. Ez az anyag a kerámiaipar legnemesebb terméke. A felülete fényes és egyenletesen sima, továbbá rendkívül alacsony a vízfelvétele és kiemelkedő a keménysége. Az említett tulajdonságok együttesen járulnak hozzá ahhoz, hogy megóvják a szanitert a kémiai és fizikai hatásokkal szemben. A porcelán szaniterek vízfelvétele nem haladhatja meg a fél százalékot, míg a félporcelán termékek esetében a vízfelvétel 0,5 és 5 százalék között mozog.

A zománc tartós és gyakorlatilag örök életű, ha nem éri mechanikai hatás

A kádak általában zománcozott öntöttvasból vagy zománcozott acélból készülnek. A zománc tartós és gyakorlatilag örök életű, ha nem éri valamilyen mechanikai hatás. Az acél alapanyagnak köszönhetően bármilyen forma kialakítása lehetséges. Így a legújabb trendeknek megfelelő modern kád is készíthető ebből az alapanyagból.

Mindemellett az akril kádak is népszerűek, melyeknek meleg a tapintásuk, és nem pattog le róluk a festék. Hátrányuk, hogy könnyen karcolódnak, hajlamosak a hőtágulásra és könnyen elveszíthetik a fényüket. Ezeket a tulajdonságokat mindenképpen figyelembe kell venni a választás során.

A mosdó készülhet akrilból, kőből, üvegből, betonból, fémből vagy porcelánból

A WC-csészék az esetek többségében mázas porcelánból készülnek, és álló, valamint fali kivitelű változat is kapható belőlük. Ma már egyre több magánlakás esetében is helyeznek el piszoárt és bidét a fürdőszobába, melyek a WC-csészékhez hasonlóan szintén mázas porcelánból készülnek.

A mosdókagyló kiválasztásakor arra kell ügyelni, hogy kellően nagy legyen. Általában 80-90 cm magasságban kell elhelyezni, és kerülhet falra, valamint pultra. Ennél a szaniternél rendkívül széles az anyagválaszték, hiszen a mosdókagyló készülhet akrilból, kőből, üvegből, betonból, fémből vagy porcelánból.

Meg kell nézni, hogy mit tartalmaz az útmutató a tisztításra vonatkozóan

A szaniterek esetében a megfelelő tisztításra és ápolásra kiemelt figyelmet kell fordítani. Fontos a gyakori tisztítás a tartósság és a higiénia érdekében, azonban nem mindegy, hogy milyen tisztítószerekre esik a választás. Annak érdekében, hogy a szaniter sokáig megőrizze a kifogástalan állapotát, mindenképpen utána kell nézni annak, hogy az adott anyagon milyen tisztítószer alkalmazható. 

Számos esetben elengedő lehet a háztartási ecet és a meleg víz alkalmazása, azonban bizonyos anyagoknál ez sem jó megoldás. Szóval minden szaniter esetében feltétlenül meg kell nézni, hogy mit tartalmaz az útmutató az ápolásra vonatkozóan.

(Szponzorált tartalom)