keresés menü

Mi a sámfa és mikor van rá szükség?

Manapság már nem mindenki ismeri a sámfa szót, sem azt, hogy mit jelent, sem pedig azt, hogy mire használható maga az eszköz. Az idősebb korosztály még tisztában van azzal, hogy honnan szalajtották ezt a kelléket, a fiatalok azonban már nem alkalmazzák. A lábalakú fával megvédhető a bőrcipő, annak formája és kialakítása. Régen alapvető eszköznek számított, manapság viszont nem sok otthonban jut neki hely. 

Ebben a cikkben elárulunk mindent, amit tudni érdemes róla.

A sámfa használata

A sámfa tulajdonképpen egy cipő megőrző kiegészítő, amelynek a feladata, hogy meghosszabbítsa a lábbeli újszerű megjelenését. Ez sokszor éveket jelenthet, főleg a bőrök esetében, így nem árt elgondolkodni azon, hogy beszerzünk otthonra egy sámfát. Aki igazán törődik a megjelenésével, annak nem árt tartani belőle, hiszen a gyakran hordott és minőségi cipők esetében nem árt óvatosnak lenni. A kellék segít megőrizni a bőrcipő rugalmasságát, valamint annak eredeti formáját. 

Az elegáns bőr oxford lábbelik esetében kifejezetten hasznos, a sok hordástól ugyanis ráncos és gyűrődött lehet, idővel pedig deformitásokra is számíthatunk. Ez a sámfa mindenféle probléma nélkül helyre tudja hozni, csupán 24 órára a cipőbe kell tenni azt, így a cipőt feszesen tartja, a ráncok pedig kisimulnak. További fontos tulajdonsága, hogy a nedvességet magába szívja, éppen ezért zárt cipők esetében mindig fából készült sámfát érdemes használni. 

Miből készülnek a sámfák?

Ahogy szinte minden termék esetében, úgy a sámfáknál is több típusról beszélhetünk. Mindegyiknek más a fazonja, így más változatokhoz illeszkedik jobban. Az állítható csuklós fa sámfa leginkább univerzálisak, így ezeket a legtöbb esetben bármilyen lépőhöz felhasználhatjuk. 

Egy minőségi fajta általában cédrusfából készül, aminek oka, hogy ez az anyag remekül magába szívja a nedvességet, ezáltal óvja a bőrt és annak állapotát. Emellett finom az illata, semlegesíti a kellemetlen szagokat.

A sámfa azonban nemcsak hasznos, hanem esztétikus is, hiszen szem előtt tartja azt a szempontot, miszerint nem érdemes olcsó és tömeggyártott cipőkben megjelenni. Főleg nem egy komolyabb eseményen, egy üzleti megbeszélésen. 

A sámfa vásárlása

A cipőformáló kelléket ugyanúgy a lábméret szerint vásároljuk meg, pontosan olyan formában, ahogy azt a lábbelivel is tennénk. Itt azonban nem árt egy kicsivel, akár egy számmal kisebbet választani, hiszen az ugyanakkora méret már nem biztos, hogy passzol majd a cipőbe. A sámfák rugós, álíltható kifeszítő tulajdonsággal bírnak, így ki tudják tölteni a surranó belsejét. A sámfa tehát a megvásárolt cipők hordása utáni pihentetésre szolgál.

(Szponzorált tartalom)

Tűz tartalom 🔥