keresés menü

Mennyi ideig használható legfeljebb a téli gumi?

A téli vezetés során fontos a biztonság. Ennek érdekében nélkülözhetetlen a jó minőségű téli gumik használata. Sokan azonban nem tudják, mennyi ideig érdemes ugyanazt a szettet használni, és mikortól jobb ötlet cserélni a gumikat.

Ebben a cikkben megmutatjuk a legfontosabb dolgokat, melyeket érdemes tudni a téli gumiabroncsok használati idejéről. És hoztunk pár hasznos tanácsot a cserével kapcsolatban is.

A téli gumi használati idejének mértékegysége

Az Olcsobbgumi.hu-nál beszerezhető legjobb minőségű téli gumik használata során is érdemes két mértékegységet szem előtt tartani. Az egyik a futott kilométerek száma, a másik az abroncsok élettartama. Utóbbi a gyártástól eltelt időintervallumot jelenti, előbbi pedig a gumi típusától, minőségétől és a használat gyakoriságától függően változó lehet.

Mindkettőnek szerepe van abban, hogy használat során az elvárt teljesítményt kapjuk. Amennyiben szeretnénk a téli szezonban is tudatosan közlekedni, érdemes lesz mindkét mértékegységre figyelni.

Hány éves korig használható a téli gumi?

Szakértők szerint a téli gumik élettartamát illetően a felső határérték 10 év. Ilyen idős abroncsok esetében akkor is jelentkezhetnek problémák, ha csupán pár ezer kilométert futottak. Annak érdekében ugyanis, hogy egy téli gumi biztonságosan használható legyen, rendben kell lennie az összetételének.

Az idő előrehaladtával azonban az összetétel romlásnak indul, ennek köszönhetően az abroncsok megbízhatatlanok lesznek. Ideális esetben tehát a téli gumikat érdemes 4-5 évente cserélni. Különösen abban az esetben, ha sokat vezetünk, hiszen a váltást a megtett kilométerek száma is indokolttá teheti.

Hány kilométer után fontos a csere?

Annak érdekében, hogy ne érjenek meglepetések, érdemes a megtett utak hosszára is figyelnünk. A szakértők azt tanácsolják, hogy alsó értékként 35 ezer, felső határértékként pedig 50 ezer kilométer lebegjen a szemünk előtt, amennyiben szélsőséges időjárási körülmények közt, például nagyobb hóesésben is szeretnénk számítani abroncsainkra.

A megtett kilométerek száma mellett figyeljünk a gumik profilmélységére is, hiszen a téli útviszonyok mellett a futófelület könnyen kopásnak indul. A hatályos jogszabályok szerint minimum 1,6 mm kötelező, a téli gumik esetében azonban nem tanácsos 2,5 mm alá menni.

Hogyan követhető nyomon a téli gumik állapota?

Az abroncs által megtett kilométereket könnyen nyomon követhetjük, ha szem előtt tartjuk a kilométerórát. Csak tartsuk észben, hogy mikor került fel a szett az autóra. Az életkor szempontjából pedig az abroncsok oldalfalán megtalálható négyjegyű DOT-szám lehet a mérvadó. 

Végül ne feledjük: hosszabb távon jobban megéri új, minőségi abroncsokba fektetni. Az Olcsobbgumi.hu webáruházában megfizethető áron juthatunk hozzá a legjobb minőségű, megbízható abroncsokhoz, a téli szezon idején is!

(Szponzorált tartalom)