keresés menü

Melyik ingatlantípus lesz számodra megfelelő?

Bárki, aki ingatlanvásárláson töri a fejét, jó, ha tisztában van azzal, hogy az egyes típusokra mi a jellemző. Azzal is, hogy egyáltalán milyen ingatlantípusok léteznek és mire érdemes figyelni már a keresés legelejétől.

Az sem árt, ha mindenki alaposan átgondolja és számba veszi ezek előnyeit, és elgondolkodik az esetlegesen előforduló nehézségeken vagy hátrányokon is. Csak így lehet kiválasztani a szükségleteknek és igényeknek tökéletesen megfelelő ingatlant, ahol majd mindenki jól érezheti magát.

Lakás vagy ház?

Mindegy is, hogy ház vagy lakás mellett döntesz, a DODO nappali kollekciójában remek berendezési tárgyakat találsz. Ha ház, ha lakás, a vendégeket a nappaliban szoktuk fogadni. Ez az a hely, ami nagyon sokat elmond és megmutat az ott lakók ízlésvilágáról és életfelfogásáról. Érdemes hát ezt a helyiséget nagyon átgondoltan kialakítani és berendezni.

Sok különbség is van persze egy családi ház és egy lakás között. Előbbihez tartozik kert és udvar. Ha szereted a természet közelségét, a jó levegőt és a csendet, akkor itt nagyon jól érezheted magad. Innen azonban talán többet kell menni a boltig, az iskoláig és a központig, és télen neked kell ellapátolnod a havat. Egy lakás fenntartása olcsóbb, de mérete általában kisebb. Jó hír, hogy ezért könnyebben rendben is tartható. A város lüktetésében élhetsz ott, de a szomszédokhoz való alkalmazkodás olykor kihívásokkal teli. Ha nem szereted a bezártság érzését, akkor fontold meg, hogy ezt válaszd.

Ha madárcsicsergésre vágysz

A családi háznak is több fajtája van: szabadon álló, oldalhatáron álló, ikres és zártsorú forma. Az elsőnél minden oldalon szabad sávot kell hagyni az épület mellett. Az oldalhatáron álló háztípus a legelterjedtebb hazánkban, neve is mutatja, hogy az egyik telekhatáron van az építési hely határvonala.

Sokfelé az ikres beépítési mód terjedt el, ilyenkor két épület egy tűzfallal csatlakozik egymáshoz a közös telekhatáron. Az épület szerkezeti elemei, közműbekötései azonban nem közösek. Igazából csak egy épületnek látszik kívülről a két független, de egymást “támasztó” ház.

A gyakran többszintes sorházak pedig lényegében csoportos családi házak, amelyeket egyszerre építenek általában keskeny telkekre. Kis előkert szokott hozzájuk tartozni, esetleg garázs vagy fedett kocsibeálló.

Ha a dolgok sűrűjéhez közelebb lennél 

Lakásból is számos típus létezik. A lakóparkok kis lakóutcákból álló, ellenőrzött bejárattal rendelkező és elkerített lakóközösségek gondozott, parkosított környezetben. A panelépületek előregyártott vasbetonelemekből készült épülettömbök. Sokan laknak bennük, így nagyon jó infrastruktúra van a közelben, jó a közlekedés is ide. Az alaprajzok azonosak, minden négyzetcentiméter kihasznált. Jó masszív szerkezetek ezek, s ma már a folyamatos korszerűsítés miatt egyre népszerűbbek.

Az otthontípus kiválasztása komoly döntés, jó alaposan fontold meg!

(Szponzorált tartalom)