A magyar gasztronómia csodálatos ételeiről ismert, melyek nem éppen egy fogyókúra alapjait képezik, de annál laktatóbbak. A fenséges levesektől a sok zöldséget tartalmazó főzelékeken keresztül minden megtalálható benne. Húsételek, tészták, sok finom fűszer és megannyi fantasztikus alkotóelem. De ne feledkezzünk meg a desszertekről sem, hiszen a főétkezéseket ezek koronázzák meg!
A magyar konyhában azonban léteznek olyan édességek is, amelyek önállóan is megállják a helyüket uzsonnaként, vagy akár ebédre egy gazdagabb leves mellett. Az egyik ilyen az eredetileg karácsonyi ünnepi éteknek szánt mákos guba.
Ne dobd ki a több napos kifliket!
A mákos guba vagy más néven bobajka nem csupán Magyarországon jellegzetes, hanem ismert Lengyelországban és Németország keleti felén is. A mák a pénzt és a szerencsét jelképezi, ennek szellemében szívesen fogyasztották az emberek, hogy legyen belőlük elég az új esztendőben.
Ne menjünk el a mák íze mellett se, hiszen egy kis cukorral keverve ínycsiklandó desszert lesz belőle. A bevállalósabbak pedig fahéjjal vagy reszelt citromhéjjal is megbolondíthatják a mákos süteményeket.
Ha van otthon néhány szikkadt kifli, véletlenül se dobjuk ki, hiszen ezek a mákos guba legfőbb alapanyagai. Némi tej, vanília, cukor is kell majd, no meg egy jénai vagy tepsi, amiben összesülnek a fantasztikus ízek. Amennyiben friss kifliket kapunk a boltban, elég néhány percre betenni a sütőbe, hogy kicsit kiszáradhassanak, mert ettől fogják kellőképpen magukba engedni a cukros meleg tejet.
Ahány ház, annyiféle zserbó
Az egyik legkedveltebb magyar süti, a zserbó eredete nem egyértelmű. Az biztos, hogy neve a Gerbeaud családnévből köznevesült, és az is, hogy eszméletlenül finom. Egyesek Gerbeaud Emil cukrászmester remekműveként emlegetik, mellyel megalapozta a hírnevét is. Eszerint már a 19. század végére léteznie kellett a zserbó receptnek, mivel addigra Gerbeaud már elismert volt.
Más nézetek alapján az első világháború idején mutatták be ezt a sütit, de a szakácskönyvekben csak az 1950-es évektől kezdődően fordul elő. Ha pedig nem lenne elég a véleményekből, van, aki szerint az 1958-as brüsszeli világkiállításra készült ez az ellenállhatatlan édesség. Minden egyes háziasszony konyhájában más ízű fog készülni, mert mindenkinek megvan, mi az, amire esküszik.
Hihetetlenül krémes és édes
A zserbó egyik lényeges eleme a lekvár, ami akkor a legtökéletesebb, ha van otthon belőle házi készítésű, mert azzal nem érhet fel semmi. Nincs ez másként a mennyei mézes krémes esetében sem, hiszen annak is egyik fontos alkotórésze a finom gyümölcsös keverék.
Választhatunk baracklekvárt vagy meggyet, epret, szilvát, bármit, ami fogunkra való. Ez a sütemény mindegyikkel isteni lesz! Arra azonban nem árt figyelni, hogy töményebb legyen, ne túlságosan folyós, mert a tészta nem fogja megtartani.
Ne tartson vissza semmi, ezek a sütemények annyira ellenállhatatlanok, hogy mindenkinek egyszer meg kell kóstolni! Ha nekiállsz megsütni, nem fogod megbánni, mert a házi sütinek bizony párja nincs!
(Szponzorált tartalom)