keresés menü

Magyarországon még mindig olcsóbb a fogászati kezelés

Magyarországon a fogászati kezelések ára még mindig az uniós árak töredéke. Ezt eddig is sok külföldi fogászati turista használta ki, de vajon milyen hatással lesz az árainkra a pandémia miatt leálló fogturizmus? Erre a kérdésre érdemes odafigyelni.

Miért olcsóbbak a hazai magánrendeléseken a fogászati kezelések?

Eddig az uniós árak negyedéért lehetett a fogászati kezeléseket igénybe venni hazánkban, aminek egyszerű oka volt. Egyrészt olcsóbb a hazai munkaerő, kisebbek a rendelők fenntartási költségei, illetve a fogászati alapanyagokon is kisebb árrést alkalmaznak a forgalmazók.

Az ide érkező angol, francia, belga, német fogturistáknak még a repülőjegy árát és az itteni szállás költségeit belekalkulálva is bőven megéri itt rendbe tetetni a fogsorukat. A lényeges megtakarítás mellé ugyanis tapasztalt szakemberek minőségi munkájának az eredményével elégedetten térhetnek haza. 

A pandémia miatt elmaradt a Dental World is

A fogászati turizmus pandémia miatti leállásának hatásairól is szó esett volna a 20. Dental World rendezvényen, amit 2021. szeptember 17-18-án tartottak volna Budapesten. A 20-ik évfordulóját ünneplő eseményre 70 országból 10.000 embert vártak, de a világjárvány miatt nem kerülhetett sor a megrendezésére.

A kelet-közép-európai régió legnagyobb fogászati kiállításán az elmúlt években számtalan tudományos előadást hallgathattak meg a résztvevők, kutatási eredményeket és innovációkat osztva meg egymással.

A magyar lakosság drágállja az itthoni kezelések árát

Furcsa ellentmondásként jelentkezik, hogy a magyarok többsége drágának tartja a hazai fogászati kezeléseket. Ez annak ellenére is így van, hogy európai uniós szinten mi vagyunk a legolcsóbbak. Tudják ezt azok a francia, svájci fogturisták is, akik eddig a budapesti Jildent Clinique teljes körű fogászati ellátásait választották.

Magyarországon egy cirkónium fogpótlás hetven ezer forint, ugyanez Franciaországban vagy Nagy-Britanniában kettőszázezer forintba kerül. Németországban még ennél is drágább, csaknem félmillió forint az ára. Az implantációs fogpótlások esetén még nagyobb a differencia: míg itthon százezer forintba, a briteknél háromszázezernél is többe kerül. A franciák és a németek, ha otthon készíttetnék el, akkor ötször annyit fizetnének, mint nálunk.

Ha a járvány miatt nem jönnek a fogturisták, drágulhatnak a kezelések?

A Covid-19 miatt bevezetett korlátozások és határzárak miatt gyakorlatilag leállt a fogturizmus. Sok magánklinika és magánrendelő veszítette el a külföldi pácienseit – lényeges bevételkiesést realizálva ezzel. Az, hogy mikortól tér vissza minden a régi kerékvágásba, még nem lehet tudni. Egy azonban biztos: a hazai ügyfelek száma nem lesz kellően elegendő ahhoz, hogy pótolni tudja a külföldi páciensek fizetőképes keresletét.

Mindennek nemcsak a fogászati klinikák működésére lesz negatív hatással, hanem az ideutazók ellátását, kiszolgálását biztosító ágazatokra is. A vendéglátóhelyek, szállodák, éppúgy megérzik majd a hiányukat.

(Szponzorált tartalom)