keresés menü

Lenyűgöző és extravagáns – az indusztriális stílus diszkrét bája

Nem is olyan régen, a XX. század hatvanas éveinek végén New Yorkban a művészeti stúdiók kiszorultak az elegánsabb belvárosi területekről, és elhagyatott gyárépületekbe költöztek be. A kétezres évek eleje óta pedig már ezeket az azóta felújított és nagyon egyedi módon kialakított ingatlanokat már csillagászati áron lehet megvásárolni és kibérelni. Mivel ezek a belsők mind nagyon egyediek és magukon viselik a korábbi gyárépületek jellegzetességeit, külön is elnevezték, ez lett az indusztriális stílus.

Mindenhol hódít

Loft lakásoknak is nevezik az ilyen régi gyárépületekben berendezett lakóingatlanokat. De persze nagyon nagy előszeretettel költöznek ilyen terekbe irodák is. A DODO loft / indusztriális kollekciójában remek ötleteket találsz, ha ehhez a stílushoz keresel berendezési tárgyakat. Mindenképpen egyedi tereket alkothatsz ezekkel a darabokkal.

A stílust magát főképp a letisztult vonalak használata jellemzi, ezért vannak, akik ezt kissé merevnek és talán még szigorúnak is találhatják. Ám soha nem mondhatók unalmasnak, és garantáltan nem hasonlít az egyik indusztriális ingatlan egy másikra.

Azt szokták mondani, hogy általában azok szeretik nagyon az indusztriális stílusú ingatlanokat, akikben hatalmas szabadságvágy tombol és akiket vonz a tiszta, nyers erő, kedvelik a művészeteket és a nyüzsgő belvárosi kulturális és társadalmi életet.

Nagyon érdekes, egyedi enteriőrök

Nem gond, ha a téglafalak vakolatlanok, vagy kilátszik a masszív és robusztus fém gerendázat. Általában a belmagasság óriási és a hatalmas fémkeretes ablakokon csak úgy árad be a fényesség. A berendezési tárgyak kiválasztásánál érdemes arra törekedned, hogy a bútorok homogenitása segítse érvényesülni az enteriőr jellegzetességeit. Maradj egy színnél, és inkább a multifunkcionális darabokat részesíts előnyben, például a többelemes ülőbútorokat. 

Kifejezetten jól illenek az ilyen helyekre a ládika asztalkák. Ne félj keverni az olykor gigantikus ipari elemeket a könnyed, kortárs darabokkal vagy akár egy-egy klasszikus elemmel. De kerüld a díszítettséget, bútoraid legyenek egyszerűek és funkcionálisak.

Garantáltan kiélheted a kreativitásod

A hatalmas terek ötletes kialakításához nagy szükség lesz majd éned kreatív oldalára. Gondolkozz egyedi megoldásokban, hiszen nagy belmagasságot kell érdekessé és hasznossá tenned. Sokszor szoktak galériát kialakítani az indusztriális stílusú helyiségekben, mert ezzel egyrészt megnövelhető a hasznos terület, másrészt pedig így még inkább egyedi hatású lehet az enteriőr, harmadrészt pedig esetleg csak így választható külön egy intimitást biztosító terület a fürdőszobán kívül. Az olvasóhelyiséghez vagy a hálóhoz felvezető lépcsősort ipari hatású acélrúd keretezi sokszor. Jellegzetesek az ipari függő- és állólámpák, a kicsit kopott vagy rozsdás darabok, s az extravagáns szobrok. Nézz körül a webáruház kínálatában, amennyiben hasonló stílus kialakításában gondolkozol otthonodban!

(Szponzorált tartalom)