keresés menü

Lehet-e a falat belülről szigetelni?

Előfordulnak olyan helyzetek, amikor nem tudjuk az ingatlanunkat a külső oldal felől szigetelni, viszont az igény megvan arra nézve, hogy energetikailag fejlesszük az ingatlanunkat, ahogy az is lehet, hogy a szigeteléssel csendesebbé is szeretnénk tenni. Mit tehetünk ilyen helyzetben?

Ellentmondó vélemények

Nincs egyetértés abban a tekintetben, hogy lehetséges-e egy fal belső szigetelése. Noha közben arra gondolva, hogy hangszigeteléshez előfordul egyes szigetelőanyagok alkalmazása, sejthetjük, hogy van a dologban némi ellentmondás.

Az ellenérvek között olyan kijelentések szoktak szerepelni, hogy így befülledhet a fal, a burkolat mögött pedig kedvezőtlen folyamatok indulhatnak el, mint amilyen a penészedés vagy a gombák elszaporodása, ami ráadásul rejtve van előlünk, s ezért reagálni sem tudunk rá megfelelően. Valóban, egy ilyen helyzet komoly problémát jelentene, hisz mindannyian tudjuk, hogy ezek az anyagok rendkívüli módon károsak az egészségre.

Van azonban mód arra, hogy elkerüljük ezt a szituációt, ugyanakkor megvalósítsuk a szigetelésre vonatkozó terveinket. A megoldás kulcsát a megfelelő anyagválasztásban fogjuk megtalálni.

A szigetelőanyagok is sokfélék

Mivel a szigeteléskor felhasznált alapanyagok nem egyformák, ezért a rájuk jellemző tulajdonságokban is igen nagy eltérések vannak. Amíg a legkedvezőbb és legelterjedtebb anyag, a polisztirol, más néven hungarocell valóban nem ideális a belső terekben való burkolásra, addig a kőzetgyapotról, valamint az üveggyapotról már nem mondhatjuk el ugyanezt.

Ezek azok az anyagok, amelyek hangszigetelés kivitelezéséhez is választhatók, s mint ilyeneket, gyakran alkalmazzák őket belső válaszfalakon is, ahogy a tetőterekben is gyakori választásnak bizonyulnak. 

A Hozo hőszigetelés webáruház szigetelőanyagai között megtalálhatjuk és megvásárolhatjuk őket. Ezeknek a jellemzői olyanok, amelyek lehetővé teszik azt, hogy belső terekben felhasználhatóak legyenek. Lássuk, melyek ezek a tulajdonságok!

Ideális jellemzők, ha belső szigetelést szeretnénk

Ezek az anyagok kiváló hő- és hangszigetelők, de önmagában nem ezek a tulajdonságok teszik őket alkalmassá a lakásban történő szigetelés kialakítására. Ahhoz ugyanis olyan további jellemzőkre is szükség van, mint a kiemelkedő páraáteresztő képesség, aminek következtében a nedvesség nem csapódik le bennük. 

Ellenállóak a vízzel szemben, ezért nem telepszik meg bennük sem a penész, sem a gomba, de még a rágcsálók is idegenkednek tőle. Nem tágulnak, nem zsugorodnak a hőhatások miatt, és még a tűzzel szemben is ellenállók. 

Tehát abban az esetben, ha mindenképpen szeretnénk jobb hőszigetelő képességet kialakítani otthonunkban, de például az ingatlan társasház jellege miatt nincs lehetőség a külső szigetelésre, akkor ezekben az anyagokban érdemes gondolkodni, hogy elkerüljük a negatív hatásokat, amelyek más szigetelőanyag esetén ez előfordulhatnak.

(Szponzorált tartalom)