keresés menü

Lehet arra számítani, hogy hamarosan véget ér a dollár fénykora?

A dollár egyértelműen jelen korunk legjelentősebb fizetőeszköze. Nem csupán azért, mert az Egyesült Államok pénzneme, sokkal inkább azért, mert a világkereskedelemben is dollárban lehet mindent megvásárolni.

Ha valaki olajat, aranyat szeretne vásárolni a világpiacról, akkor dollárban tud érte fizetni. A dollár mellesleg nem csupán Amerikában, hanem számos országban hivatalos pénznemnek számít. Ennek oka az, hogy a helyi pénzben már nem bíznak meg, így az országban inkább a dollárt kezdték el használni helyette.

Mekkora a kereslet a dollárra?

Az országok jelentős mennyiségű dollárt tartanak tartalékként. E tartalékokat befektetik, hogy kamatokat realizáljanak rajtuk. Az IMF statisztikái szerint túlnyomó többségében, 62%-ban dollárban tartják az országok a devizatartalékaikat, míg az euró csupán 20%-os részesedést ér el e tekintben.

Nem csak előnnyel jár az, hogy a dollár az uralkodó deviza. Az nyilvánvaló, hogy más országok függenek a dollártól, így úgymond nincs a saját kezükben a sorsuk, hiszen az USA akkor nyomtat dollárt, amikor csak szeretne. Az érdekes az, hogy az amerikaiak számára is van hátulütője ennek: mivel rendkívül jelentős a kereslet a pénznem iránt, így nem tudják leértékelni a devizájukat. A túlságosan erős USD miatt az Egyesült Államok gazdasága nem tud olyan versenyképes lenni, mivel a termékek előállítása költséges, és ez a munkaerőpiacon csapódik le.

Mindez oda vezet, hogy az USA eladósodik. Hogy miért? Gondolj csak bele: ha mindenki a te pénzedet veszi és azt teszi el tartalékba is, akkor új pénzt kell nyomtatni ahhoz, hogy működjön a gazdaság.

Vége lesz egyszer a dollár fénykorának?

Az Egyesült Államok az inflációval egyszerre tudja megsarcolni a saját polgárait és más országokat egyaránt. Azonban ha az USA lemondana önként a pénzpiaci egyeduralmáról, akkor ezzel egyúttal a világpiaci hatalmával is erre a sorsra jutna.

Nagyon úgy fest azonban, hogy a dollár uralma így is úgy is meg fog törni. Oroszország már lépett is, és csökkentette a kitettségét a dollár kapcsán.

“Ahogy a történelem során mindennek, én azt gondolom a jelenlegi dolláralapú rendszernek is egyszer vége lesz, azt persze nagyon nehéz megmondani, hogy mikor, vagy milyen módon” – mondja Szendrei Ádám pénzügyi szakértő.

Ugyanakkor arra szerinte meglehetősen kicsi az esély, hogy akár a dollárnak, akár a jelenlegi pénzügyi rendszernek vége lenne rövid időn belül, szóval nem érdemes erre spekulálnod sem rövid, sem középtávon.

Mi lesz, ha a dollárnak annyi?

A történelem során gyakran tértek vissza az emberek az aranyhoz, ami viszonylagosan állandó értékkel rendelkezik. A szakértők szerint az aranyalapú pénz azonban nem volna jó megoldás, több okból sem. Véges mennyiségű arany áll rendelkezésre, és nem is minden ország képes bányászni. A felesleges arany a növekedést is gátolja.

Első lépésként az adósságoktól kellene megszabadulni, például azok elinflálásával. Ezt követően jöhetne egy új aranystandard, de könnyen lehet, hogy a digitális pénz lesz az új fizetőeszköz, ha a dollárnak egyszer befellegzik.

(Szponzorált tartalom)

Tűz tartalom 🔥