keresés menü

Külső falak szigetelése környezetbarát anyagokkal

Manapság hazánkban is nagy mozgalmak alakultak ki, melyek többek között a külső falak szigetelését környezetbarát anyagokkal való kivitelezését szorgalmazzák. Ez egy nagyon jó folyamat, aminek igazán örvendünk, hiszen a fenntarthatóság érdekében életünk minden részletét meg kell változtatnunk. Nem hagyhatjuk ki ezt az apró részletet sem.

Tulajdonképpen eléggé jelentős dologról van szó, ha a külső falak szigetelésének költségeit és hosszú távú hatását nézzük. 

A rövid távú, szűk látókörű meglátás szerint érdemes minél olcsóbban megoldani, “lényeg, hogy meglegyen”. De mi inkább azt ajánljuk, hogy ha Ön hosszú távon szeretne egészségesen és tudatosan élni otthonában, akkor válassza a fenntartható megoldást.

A környezetbarát falszigetelések nemcsak azért jók, mert nem termelnek felhasználhatatlan szemetet maguk után, hanem azért is, mert egyedülálló tulajdonságokkal bírnak. A szigetelés a fő szerepük, de emelett a természetes anyagokból készült külső falszigetelő anyagok lélegezni is engedik a házat. 

Ez azt eredményezi, hogy a ház belső mikroklímája is kiegyensúlyozottá válik. Nem jelenik meg a penész sem kívül, sem pedig a belső terekben. Csökken a hőhidak kitettsége az épület kényes részein. Továbbá ezen anyagok élettartama jelentősen meghaladja a hagyományos szigetelőanyagokét. Ez amiatt lehetséges, mert idővel nem párolognak el belőlük a kőolajszármazékokból készült ragasztó- és kötőanyagok. Számos alternatíváról lehet olvasni, de maradjunk a környezetbarát anyagoknál.

Mennyire kivitelezhető a külső falak szigetelése környezetbarát anyagokkal?

Egyáltalán nem igényel különleges tudást vagy bármilyen plusz előképzettséget a természetes anyagokból készült szigetelőanyagok felhasználása, akár bent, kint vagy éppen a födémszerkezetnél alkalmazzuk őket. Könnyebben kezelhetők, mint a hagyományos vetélytársaik, hiszen nem tartalmaznak irritáló anyagokat, részecskéket. Nem kell speciális védőkesztyű, sem szemüveg a velük való munkához.

Kevésbé szennyező a természetes anyagokból készül falszigetelő anyag?

Az alapanyagok farost és/vagy gyapjú, len, kender felhasználásával készülnek. Ezek akár egy idény alatt megújuló, kevés gondozást igénylő növények, és viszonylag könnyen beszerezhető állati származékok. Tökéletes megoldás lehet akár a jövő nemzedékei számára, hiszen a jövőben tervezhetővé válik majd a szigetelőanyagok gyártása, feltéve, ha felelősségteljesen használjuk ki megújuló erőforrásainkat. Ideális esetben örökké fognak tartani, és sok-sok generáción át szolgálják majd ki a Föld minden új otthontulajdonosát.

Gyártásuk során nem gyakorolnak negatív hatást a környezetre. Ez nemcsak azért van, mert megújuló erőforrásokról van szó, hanem mert a gyártók odafigyelnek a részletekre is. A szállítást, gyártás és minden lépést úgy optimalizálnak, hogy az a legkevesebb pazarlással járjon együtt.

(Szponzorált tartalom)