keresés menü

Kötél és kötélvezető csörlőzéshez

Csörlőzéshez milyen kötél és kötélvezető lehet a nyerő megoldás? Mi mindent nézzen meg jó alaposan az ember, mielőtt döntésre szeretne jutni bármelyik típusú eszköz beszerzését illetően?

Fogós kérdések ezek, ráadásul kimondottan sok is múlik rajtuk. Emiatt nem is lehetett külön kérdés, hogy célzottan foglalkozni akarunk velük. Csak remélni tudjuk, hogy az olvasottakat a gyakorlatba is sikerül majd precízen átültetni. Sikeres megvalósítást kívánunk ehhez!

A kötél és kötélvezető kiválasztásának szempontjai csörlőzéshez

Azt talán mondani sem kell, hogy mindkét eszköz esetében kiemelt jelentősége van a teherbírásnak. Elvégre a csörlőzés nem játék, a feladat végrehajtásához felhasznált minden elemnek bírnia kell a strapát.

Ezért is lehet hozzáadott értéke olyan eszközöknek, mint ami a Maconwinch kötél és kötélvezető kategóriájában szerepel. Fontos a nagy választék, hogy minél inkább a felhasználás céljai szerint történhessen a kiválasztás.

Ha számszerűsíteni is akarjuk magát a terhelhetőséget, akkor mindenképp a szakítószilárdság a kulcsfontosságú paraméter. Ennek a kilogrammban kifejezett értéke tükrözni fogja, hogy a használat céljaihoz mérten melyik változat lehet a nyerő.

Milyen kötelek és kötélvezetők jöhetnek szóba?

Kötélből vagy a szintetikus, vagy az acélsodrony merülhet fel választási opcióként. A szintetikus típusok mellett szólhat, hogy könnyebb velük dolgozni, miközben terhelhetőség szempontjából is kiválóan megfelelnek. 

Például olyan fejlett megoldásoknak köszönhetően, mint az úgynevezett Pre-Streched technológia, ami közel 40%-al hosszabb élettartamot tud adni. Természetesen az acélsodrony is lehet jó megoldás.

Figyelni kell viszont arra, hogy minél kevesebb a kötél egy csörlőn, annál több lehet a vonóerő. Olyannyira, hogy szinte mindig elég lehet egy rövidebb sodrony is. Ami pedig a kötélvezetőt illeti, vagy a standard alumínium, vagy a speciális görgős változat lehet a tuti befutó.

Ami még szintén felmerülhet szempontként

Értelemszerűen nem nagyon lehet megkerülni az ár kérdését. Ezzel kapcsolatban egyfajta íratlan aranyszabály, hogy ezeken a tételeken tényleg nem a legjobb ötlet túlzásba vinni a spórolást.

Persze mindig aszerint kell belenyúlni a zsebünkbe, hogy a felhasználás várható körülményei és gyakorisága mit tesznek indokolttá. Ezzel együtt a minőségért megéri kifizetni a magasabb összeget, mert ennek az ára évek alatt könnyen vissza tud jönni.

Lényeg, hogy szükség esetén ott legyen a kötél és a kötélvezető, ahol azoknak lennie kell. Így akár offroad terepen, akár vadászat vagy fakitermelés keretei között sem kell attól tartani, hogy eszközhiány miatt kerül az ember bajba. Bízunk benne, hogy a cikk segített kicsit közelebb kerülni a megoldáshoz, és így könnyebben fog menni a beszerzés.

(Szponzorált tartalom)