keresés menü

Ki az a proktológus és mit csinál?

Van, aki tudja, ki az a proktológus, más nem is hallotta még ezt a kifejezést. A proktológus az aranyeres problémákkal foglalkozó szakorvos, aki különböző vizsgálatokat végez, gyógyszert ír fel, és ha kell, meg is műti az embert. Azt, hogy hogyan zajlik egy fájdalommentes vizsgálat, bemutatjuk a cikkben.

A proktológus feladata

A proktológia a végbél betegségeinek vizsgálatával foglalkozó, az általános sebészethez tartozó szakterület. Az orvost, aki elvégzi a vizsgálatokat, diagnosztizál, gyógyít, proktológusnak nevezzük. Általánosságban elmondható, hogy az emberek többsége aranyér panaszokkal keres fel egy ilyen doktort, s valóban, a proktológia egyik fő területe az aranyér gyógyítása.

Például Budapesten a Dr. Bánfalvi Aranyér Központ foglalkozik végbélvizsgálatokkal, aranyeres problémák kezelésével. Munkatársaik lelkiismeretes proktológusok, akik személyre szabott tanácsokkal látják el a hozzájuk fordulókat.

A proktológus a bél alsó szakaszával foglalkozó orvos, így nem csupán az aranyér betegségeket vizsgálja, hanem más tünetekkel is foglalkozik. Bármilyen, végbél okozta panaszunk van, őt kell felkeresni. A vizsgálatot nem szabad halogatni, nem kell tőle félni!

Mi történik egy vizsgálaton?

A vizsgálatokat először mindig egy állapotfelmérés előzi meg. Egy megbízható proktológus teljes figyelmével a páciens felé fordul, meghallgatja a beteg beszámolóját. Hosszas beszélgetés során együtt tárják fel a problémákat.

A kérdésekkel sikerül tisztázni, mi okozza a tüneteket. Étkezési és székelési szokásainkat térképezik fel a vizsgálat előtt, illetve hogy a családban volt-e valakinek hasonló betegsége.

Mindent el kell mondani, amit fontosnak tartunk. Nem szabad szégyenlősködni: a proktológus olyan szakember, aki képes segíteni, így jobb, ha nem hallgatunk el előle számottevő információkat.

A beszélgetést követően kézzel történő vizsgálat következik, majd ha szükség van rá, akkor rektoszkópia vagy más néven végbéltükrözés. Ez kicsit kellemetlen, de nem fájdalmas. Minél inkább ellazulunk, annál jobb: mindössze pár percet vesz csak igénybe, de egészségünk érdekében szükség van rá.

Hogyan készüljünk a proktológiai vizsgálatra?

A proktológus felkereséséhez nagy bátorság kell, hiszen sokan félnek a kivizsgálástól. Ha tudjuk, mi történik egy ilyen rendelésen, hogyan készüljünk, akkor magabiztosabban jelenhetünk meg.

Érdemes összekészíteni korábbi leleteinket, feltérképezni, kinek volt hasonló panasza a családban.

Vezessünk étkezési naplót a megelőző hetekben, hogy a proktológus szakszerű, egyénre szabott tanácsokat tudjon adni.

Nem szabad koplalni a végbélvizsgálat előtt, mert leeshet a vércukorszintünk, ami ájuláshoz, rosszulléthez vezethet. Az sem jó megoldás, ha hashajtót veszünk be az előző napon, ez inkább hátráltatja a kivizsgálást.

Viselkedjünk természetesen: az orvos minden tőle telhetőt meg fog tenni, hogy enyhítse panaszainkat, meggyógyítson.

(Szponzorált tartalom)