keresés menü

Készíts házi meggyszörpöt télire!

Szeretnél felszabadítani egy kis helyet a fagyasztódban, de nem tudod, hogy a lekváron kívül mi mást készíthetnél abból a meggyből, amit éppen elővettél? Nos, a válasz egyszerűbb, mint gondolnád: készíts szörpöt!

Még akkor is, ha csak egy kisebb mennyiségű gyümölcsről van szó. Az elkészítés folyamata ugyanis egyáltalán nem igényel sok időt vagy helyet, különleges eszközöket pedig végképp nem – a legtöbbjük a Lakberbazár befőzési és tartósítási kellékei között megtalálható.

A végeredmény a csodálatos színével és a hasonlóan finom ízével biztosan elvarázsol majd a hideg téli hónapokban. Sőt, akár még az sincs kizárva, hogy egy szép szörpösüvegbe beletöltve, annak tetejét pedig csinos textildarabokkal dekorálva, ajándékba add valakinek karácsonyra.

Fontos, hogy milyen a felhasznált gyümölcs

Ahhoz, hogy az általad elkészített szörp a lehető legfinomabb legyen, fontos, hogy csakis hibátlan gyümölccsel dolgozz. Elsőként tehát válogasd át azokat a csomagokat, amelyeket elővettél a fagyasztóból, majd magozd ki őket!

De az üvegek megfelelő fertőtlenítéséről se feledkezz meg! Mosd el őket langyos, mosogatószeres vízzel, a kupakokat is beleértve, majd némi forrásban lévő vízzel öblítsd ki őket, ügyelve arra, hogy apránként öntsd az üvegekbe, nehogy eltörjenek!

Ezután belevághatsz a szörpfőzésbe!

A korábban kimagozott, megtisztított meggyet tiszta kézzel nyomkodd át, hogy minél több levet nyerj ki belőle, majd a kinyomkodott meggyet a levével együtt kezdd el főzni alacsony lángon 1 liter vízben! Körülbelül 10 perc elteltével az egészet passzírod át, és tedd vissza a levet a tűzre! 

A tartósítószer feloldásához vegyél ki belőle 1 decilitert, a maradékhoz pedig adj a meggy mennyiségére szabott cukrot és citromsavat (ez 2 kilogramm meggy esetében 2 kilogramm cukrot és 2 kávéskanál citromsavat jelent)! Ezután főzd addig, amíg fel nem oldódik benne a cukor, és ha kóstolás után úgy érzed, hogy nincs szükség több összetevőre, akkor utolsó lépésként add hozzá az 1 deciliter lében feloldott tartósítószert, és még pár percig főzd! 

Természetesen a meggyet kombinálhatod reszelt citrom héjával és levével, vaníliával és más fűszerekkel is. Sőt, ha kedveled az izgalmas ízeket, akkor akár egy kevés kakukkfüvet is adhatsz hozzá.

Következhet a kitöltés!

Miután elkészült a szörp, készítsd oda az üvegeket, a tölcsért, illetve a merítőkanalat a fazékhoz, és kezdd el betölteni, az üvegek peremétől pici helyet hagyva! Ezután zárd rá a tetejüket, és állítsd fejre őket 5-10 percre!

Voilá, készen is vagy! Ha a kihűlt szörpöt száraz, hűvös, sötét helyen tárolod, akkor 1 évig garantáltan nem kell azokat a túlcukrozott, tartósítószerben úszó löttyöket innod, amelyek a boltok polcain sorakoznak. Bár azt hozzá kell tenni, hogy megfelelő körülmények között a szörp akár hosszabb ideig is elállhat.

(Szponzorált tartalom)