keresés menü

Kerülje el a végrehajtást autóhitel-kalkulátorral

A hiteligénylés minden esetben fontos, alapos megfontolást igénylő döntés. A szerződés aláírásával ugyanis olyan kötelezettségünk keletkezik, amely alól nem bújhatunk ki. Egy meggondolatlan hitelfelvétel veszélyeztetheti megszokott életvitelünket. Ha nem tudjuk törleszteni a hitel részleteit, az hosszú távon negatív következményekkel jár. Ráadásul nem csak ránk, hanem a családunkra nézve is. 

Miben segíthet az autóhitel-kalkulátor?

Fontos lenne, hogy a hiteligénylők még a szerződés megkötése előtt pontosan tisztában legyenek azzal, mit vállalnak. Sokan nem tudják, hogy milyen futamidőre szól a kölcsön, és mekkora törlesztőrészleteket kötelesek ez idő alatt fizetni. Ezen adatok híján nem születhet kellően átgondolt döntés. 

Az autóhitel-kalkulátorok néhány másodperc alatt a megadott adatok alapján mindezt kiszámolják. Az interneten megtalálható ingyenes számolófelületek használata egyszerű. Az igényelni kívánt hitel összegéből, a megadott futamidőből, a gépjármű típusából és évjáratából kalkulál a program. Ha ezeket az adatokat megadjuk, az autóhitel kalkulátor azonnal kiszámolja a hitel törlesztőrészleteit. Mindemellett a járulékos költségekről, a teljes hiteldíjmutató kamatlábáról is tájékoztat minket.

Autóhitel a régi időkben

A hitelezés fogalma a legtöbb ember tudatában azt jelenti, hogy valamely pénzügyi intézethez pénzért folyamodunk. Amennyiben a bank úgy dönt, hogy megkaphatjuk a hitelt, szerződést kötünk. Ez a szerződés tartalmazza, hogy a bank részére milyen hosszú idő alatt, mekkora kamattal és milyen részletekben kell törlesztenünk.

Ez így volt az autóhitelek esetében is. Amint megköttetett a hitel- és az adásvételi szerződés, a vásárló azonnal tulajdonosi pozícióba került. Amennyiben a hitelszerződésnek megfelelően fizette a törlesztőrészleteket, nem adódott több kérdés az ügylet körül. Akkor vált problémássá a helyzet, ha az autó vevője nem törlesztett a szerződésben foglaltak szerint. 

Ekkor a pénzintézet élve a hitelszerződéssel együtt aláírt opciós vételi jogával, egy vételi szándéknyilatkozattal megszerezte az autó tulajdonjogát és immár mint tulajdonos visszavehette azt az ügyféltől. Ezt az opciós vételi jogot 2014-óta már nem lehet fedezetként alkalmazni, így a mai autóhitelek már csak sima személyi kölcsönök, ahol legfeljebb hitelcél az autó és nem fedezet. Vagyis a bank számára ma már nincs biztos fedezet egy autóhitel mögött, amiből rövid idő alatt behajthatná a követeléseit. Ezt hivatott megváltoztatni az autólízing, ahol a kezdetektől a bank az autó tulajdonosa.

Autólízing napjainkban

A hagyományos autóhitel, mint pénzügyi szerződési forma ma már csak a személyi kölcsönök esetében létezik, melyek sokszor jóval drágábbak és többnyire csak kisebb hitelösszeg esetén nyújtanak megoldást, ráadásul ezek nem is mindenki számára elérhetőek. Az autófinanszírozó pénzintézetek továbbra is nyújtanak autófedezetes finanszírozásokat gépjárművásárláshoz. Ez azonban már nem autóhitel szerződés lesz, hanem autólízing. Az igénylés, a folyósítás és a törlesztés metódusa ugyanaz, mint a klasszikus autóhitel esetében. Azonban a tulajdonos személye immár nem a vevő lesz, hanem a bank, aki egy lízingszerződés keretében adja a vevő birtokába az autót. Azonban, ha a vevő nem törleszt szerződésszerűen, a bank egyszerűen lefoglalhatja azt. Értékesíti, és beszámítja a meg nem fizetett lízingdíj összegébe. Ha viszont a lízingbevevő rendben törleszt, akkor a teljes tartozás megfizetésével általában automatikusan megszerzi az autója tulajdonjogát is.

(Szponzorált tartalom)

Tűz tartalom 🔥