keresés menü

Kényelmesen a természetben: a túrabakancs hatékonysága

A túracipőkben a sokoldalú kínálat a túrabakancstól a könnyű cipők felé tolódik el, sőt, a gyorsabb és kényelmesebb futócipők irányába. A magas hegyi túrákon vagy sziklás ösvényeken haladva ezek a lábbelik szó szerint megkönnyítik az életünket. Vásárlás előtt érdemes néhány szempontot lefektetni, hogy a legjobb cipővel keljünk útra.

A sokoldalú túracipők

Az egynapos túrázók túlnyomó többsége, de még sok hátizsákos és gyalogtúrázó számára is tökéletes az a túrabakancs, amely közvetlenül védi a bokánkat. A túracipők gyakran keményebb felépítésűek, mivel a háló helyett bőrt és tartós nejlont használnak. Az olyan akadályokkal szembeni védelem, mint a sziklák és a gyökerek, a gumi lábujjvédőknek és a közepesen merev középtalpnak köszönhető. A túrabakancs nagyszerű választás azok számára is, akiknek mindennapi viseletre strapabíró lábbelire van szükségük, de ügyeljünk arra, hogy a hagyományos cipővel ellentétben a talp gyorsabban kopik.

Ha a gyors mozgás minden mást felülmúl, érdemes egy trail futót választani. Azt vegyük számításba, hogy az ilyen típusú cipők nem hagyományos lábbelik. A trail futók rugalmasak és szuperkényelmesek, de nem védik túl jól a bokát, ha nehéz terhet cipelünk, és általában minimális a lábujjak és a láb alatti védelme. A bejáratott ösvényeken tett túrákhoz vagy a tapasztalt minimalista túrázók számára a már említett túrabakancs továbbra is remek választás.

Szempontok és elvárások

Súly

Vitathatatlan, hogy a modern túrabakancs-technológia legfontosabb változása a könnyű dizájn felé való elmozdulás. A kemény, de vékony szövetek és a boka feletti csizmákról az alacsony szárú cipőkre való áttérés nagyban megkönnyítheti a hosszabb táv megtételét. Nem meglepő, hogy a legtöbb túrázó manapság túrabakancsot választ a hagyományos bőrcsizma helyett. A legtöbb profi vagy alkalmi kiránduló számára egy könnyű cipő hatékony partner a nappali túrákhoz, a csúszós területekhez vagy épp az éjszakai túrázáshoz. Ne felejtsük el azt, hogy amíg a felszerelésünk többi része ugyanolyan könnyű, addig nagyon kevés áldozatot kell hozni.

Stabilitás és támogatás

A minden tekintetben könnyebb felszerelésre való törekvés tükröződéseként a túracipők eltávolodnak a túrabakancsok hagyományos merev felépítésétől a rugalmasság és a tapintás javára. Minden túracipő megőrzi bizonyos fokú merevségét a beépített szárnak vagy belső támasztékoknak köszönhetően. Ezek a tulajdonságok részei annak, ami megkülönbözteti a túrabakancsot a nagyon rugalmas cross trainertől vagy egy országúti futócipőtől.

A vízálló túrabakancsok

Miután leszűkítettük a keresési szempontokat a túrabakancsokra vonatkozóan, előtérbe kerülhet a vízállóság jelentősége Elméletileg a vízszigetelés egy jó biztonsági takaró, ha csapadékos időben a hegyekben túrázunk. A túrabakancsba helyezett vízálló és légáteresztő membrán extra védelmet nyújt patakátkeléshez, meglepetésszerű csapadékhoz, vagy ha havazik egy korai szezon túra során. De az extra réteg növeli a súlyt, jelentősen befolyásolja a légáteresztő képességet és a kialakítások sem mindig tökéletesek. A Gore-Tex technológiájú modellek hatékonyak lehetnek és sok ilyen kialakítás hasonlóan tartja a vizet (a légáteresztő képesség egy másik történet), az, hogy szükség van-e vízszigetelésre, gyakran személyes döntésen múlik. Aki gyakran kirándul, tudja, hogy ez prioritás!

A fentiek alapján azt mondhatjuk, hogy a túracipők és a túrabakancsok közötti különbség talán legnagyobb pontja a magasság: a cipők alsó részének illeszkedése, míg a csizmák általában a boka felett védenek. A lábbelik esetében a maximális kényelem és védelem kulcsfontosságú, hiszen a városi sétával ellentétben a zord időben történő kirándulásnál nincs fedezék vagy megállási lehetőség. Ne felejtsük el, hogy nem „túlélő túrára” neveztünk be, hanem kellemes kirándulásra.

A szakértők azt vallják, hogy a túrabakancs jobb választás nehéz csomagokhoz és a kihívást jelentő túrákhoz.

(Szponzorált tartalom)