keresés menü

Karimunjawa, az indonéz sziget, ami a pihenésre vágyó turisták álma

Rengeteg szebbnél szebb hely van a világon, amelyeket előszeretettel fedeznek fel és vesznek birtokba a turisták. Minden földrész tartogat számtalan természeti kincset és érdekes látnivalót az utazók számára. Azok a helyek azonban, ahova nagy számban érkeznek látogatók, egy idő után elvesztik eredeti varázsukat. 

Ezeket a területeket ellepik a turisták, ennélfogva kicsit elüzletiesednek, illetve az is lehet, hogy a természeti kincsek elvesztik valódi szépségüket. Ám szerencsére van még sok hely a világon, amit kevesen fedeztek csak fel, nem olyan ismertek, nem olyan népszerűek, hogy ne tudják megtartani egyszerűségüket és hamisítatlan hagyományaikat. 

Karimunjawa egy olyan szigetvilág a Jáva-tengeren, amelyet nem taposott le a civilizáció, viszont könnyen megközelíthető. A pihenés és a relaxált nyugalom itt könnyedén elérhető, hiszen még nem talált rá a zajos és pénzsóvár szállodaipar. 

Mit takar Karimunjawa szigetvilága?

Ez az indonéz szigetcsoport Jáva északi partjaitól nagyjából 80 km-re fekszik, összesen 27 sziget alkotja, melyek közül mindössze csak 5 lakott. A legnagyobb sziget neve Karimun, ugyanígy hívják a régió központjának számító települést is. 

Az 5 szigeten nem laknak összesen tízezren, akiknek a nagy része jávai, de bugi és madures lakosok is jelen vannak. A jávai kultúra a domináns a szigeteken, az emberek köznyelve szintén a jávai. 

A szigetek közül 22 szigetet 2001-ben tengeri rezervátummá nyilvánítottak, a másik 5 az indonéz haditengerészet irányítása alatt vagy magántulajdonban van. A Kemujan-szigeten található a szigetcsoportot kiszolgáló Dewandaru repülőtér, aminek mindössze egy kifutópályája van. 

Kiknek és mikor ajánlott ide utazni?

Akiket vonz a fehér homokos part, a pálmafák, a mangrove erdők világa, a trópusi napsütés, a csend és a nyugalom csodálatos hangulata, azoknak érdemes felkeresni ezt a lenyűgöző helyet. 

Az áttetsző, türkizkék vízben úszkáló színes halak, és a korallok közt úszó teknősök a sznorkelezőknek nyújtanak kiváló lehetőségeket. 

A száraz évszak áprilistól októberig tart, ez az időszak a legalkalmasabb a szigetek meglátogatására. Az esős évszakban előfordulhat, hogy akkora hullámokat hoz a szélsőséges időjárás a területre, hogy korlátozott a szigetekre való utazás Jáváról. 

Karimunjawa fentről

Karimunjawa legmagasabb pontja 350 méter, ide fel lehet sétálni némi belépődíj ellenében. Megéri a gyönyörű látványért megtenni ezt a kis utat, mert ráláthatunk a szigetre. Mindössze 27 km az észak-déli irányú kiterjedése, úgyhogy egy bérelt motorral egy nap alatt körbe is járható. 

Az itt élő emberek többnyire halászatból élnek, nagyon barátságosak és a közbiztonság is megfelelő. A Karimunjawára érkező emberek főleg indonéz kiránduló családokból állnak, akiket a táj és a természeti kincsek vonzanak. Messzebbről, a világ minden pontjáról is érkeznek látogatók, főleg hátizsákos turisták és sznorkelezők. Garantáltan feledhetetlen élmény mindannyiuknak!

(Szponzorált tartalom)

Tűz tartalom 🔥