keresés menü

Ízületi gyulladás és az ízületek betegségei

Bármikor előfordulhat, de az életkor előrehaladtával növekszik a nőket és férfiakat egyaránt érintő ízületi gyulladás kialakulásának kockázata. A betegség érinthet egy vagy több ízületet is, a helye alapján többféle fajtája ismert.

Ha hosszabb időn át fennáll a kórkép, akkor krónikus ízületi gyulladással van dolgunk, ez tarthat heteken, hónapokon, de akár éveken keresztül is. Súlyos esetben az ízület deformitásával is járhat, mozgáskorlátozottságot, illetve az ízület merevségét is okozhatja.

Ízületi fájdalmak kezelése

Ízületi panaszokra, fájdalomcsillapításra a Patikatt.hu gyógyászati termékei között találunk többféle megoldást. A fájdalmat csillapíthatja, és a gyógyulást segítheti megfelelő orvosi kompressziós eszközökkel, szükség esetén pedig fájdalomcsillapító gyógyszer javasolt.

A diagnózis felállítása nem mindig egyszerű, képalkotó vizsgálatokon kívül szükség van vérvételre is, melynek eredményéből kimutathatók a gyulladásos folyamatok. A fizikális vizsgálatok mellett kulcsfontosságú a beteg alapos kikérdezése.

Nem minden esetben kell rögtön gyulladásra gondolni, ízületi panaszokat okozhatnak helyi sérülések, túlterhelés, sportolás is, valamint az ínhüvelygyulladás is hasonló jellegű fájdalmat válthat ki.

A degeneratív ízületi gyulladás

Tömegeket érint a degeneratív ízületi gyulladás, mely kizárólag a térdben jelentkezik az ott kialakult porckopás miatt. Alapvetően két fő ok állhat a hátterében: az egyik az életkor, a másik pedig a túlsúly.

Egyértelmű, hogy minél idősebb valaki, az idő során annál több terhelés éri az ízületeit, a többletsúly pedig nemcsak terheli, de jelentősen túl is terheli az ízületeket. Segítik a kialakulást a nem megfelelő lábbelik, a mesterségesen egyenletes, kemény talaj és a mozgásszegény életmód is.

A krónikus ízületi gyulladás rontja az életminőséget, mivel kínzó fájdalmakkal járhat. Az osteoarthritis a krónikus ízületi gyulladás leggyakrabban előforduló változata, amelynek az esetén az izmokra és az inakra is kisugározhat a fájdalom.

Az ízületi gyulladás további fajtái és kiváltó okai

Az ízületi gyulladás oka lehet valamilyen bakteriális eredetű fertőzés, a kórokozók bejuthatnak véráram útján, nyílt sérülésen vagy fertőzött bőrön keresztül. Ilyen esetekben az ízületi folyadékot mikroszkópos vizsgálatnak kell alávetni, és minél hamarabb meg kell kezdeni a megfelelő kezelést.

Autoimmun eredetű gyulladásos betegség a rheumatoid arthritis, mely a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája, és az egész szervezetet érinti. Kialakulásának pontos oka ismeretlen, de egyes hajlamosító tényezők elősegíthetik a létrejöttét.

Az anyagcserezavar miatt kialakuló ízületi gyulladás a köszvény, amely rohamokban jelentkezik, és leginkább éjszaka kezdődik. Szerencsére jól gyógyítható, elsősorban a szervezet húgysavszintjét kell csökkenteni a gyógyszeres kezelés mellett.

A bőr egyes betegségei, mint például a pikkelysömör is okozhatnak ízületi gyulladásokat. Bármilyen tünet merül fel, mindenképpen a legbiztosabb, ha felkeressük orvosunkat.

(Szponzorált tartalom)