keresés menü

Ismerjük meg közelebbről a kolumbiai rum sajátosságait

Ez a bejegyzés egyfajta képzeletbeli utazásra invitálja az olvasót, méghozzá a kolumbiai Dictador rum egészen varázslatos világába. Először is teszünk némi történelmi áttekintést, hogy aztán közelebbről is elmerüljünk annak a részletezésében, hogy mitől olyan különleges választás a Dictador rum.

A Dictador rum születését alapvetően meghatározó körülmények

A történet kiindulópontja oda vezethető vissza, amikor a 18. század végén Severo Arango y Ferro megérkezett a mai Kolumbia területén fekvő Cartagena de India in Nueva Granada tartományba.

Érkezésének célja a gyarmatok adóbeszedési rendszerének megreformálása volt. Energiától izzó, megalkuvást nem tűrő természetének köszönhetően a káosz felszámolása hamar megtörtént, valamint a helyiek kedvenc italának számító rum is gyorsan felkeltette az érdeklődését.

Egy ennyire céltudatos embernél talán nem is akkora meglepetés az, hogy kisvártatva már ő maga lett az egzotikus cukornádalapú szeszes italok egyik legfontosabb kereskedőjének megtestesítője.

A Dictador rumkülönlegesség a következők miatt kihagyhatatlan választás

A Dictador 12 éves rum varázsának egyik kulcsa az, hogy a készítése közben nagyszerűen tudnak játszani az édességével. Mindez persze azért valósul meg így, mert a Dictador a saját maga által előállított csúcsminőségű cukornádmézet alkalmazza a folyamat keretei között.

Méghozzá úgy, hogy a cukornádmézet felforralják. Ennek köszönhetően nagyságrendekkel kifinomultabb lesz az íze, a színe pedig világosabbá válik. A folyamat eredménye tehát könnyű melasz, ami kiváló alapot jelent a Dictador 12 Years rum elkészítéséhez.

Az italkülönlegesség lepárlása részben acélüstben, részben pedig rézüstben megy végbe. A tölgyfahordókban kivitelezett érlelésnél egy egészen sajátos technika alkalmazása történik. A hasonló korral rendelkező rumokat időnként összekeverik egymással.

Mégpedig azért, hogy a speciális eljárás eredményeként még erősebbé váljon a rum és a hordó kapcsolata. Sőt, így a tölgyfahordó is még több aromát képes adni a nedűnek.

A Dictador rumnak ezen felül is vannak egészen különleges változatai

Ha példának okáért a rumkülönlegességek valódi rajongójaként nézünk körül az iDrinks weboldal rum kínálatában, akkor a Dictador rum 20 éves változatára is érdemes vetni néhány pillantást. Az édes aromák és a fűszeres zamatok zseniálisan megkomponált cukornádméz szimfóniájáról van szó, amit két évtizeden keresztül szokás érlelni.

De hasonlóan említést érdemlő a Dictador 100 hónapos sorozata is. Mégpedig azért, mert a kolumbiai rumot 8 évig érlelik Bourbon hordókban. A borostyánszín és a telt ízek nem akármilyen harmóniája pedig mindenképp megérhet egy-egy hálás kortyolást. 

(Szponzorált tartalom)