keresés menü

Ismerd meg Brazília magával ragadó kávévilágát!

Brazília nemcsak a futball, hanem a kávé egyik legnagyobb hazája is. Nem véletlen hát, hogy az ország a világ egyik legnagyobb kávéexportőre. Kellemes ízvilággal rendelkező termését mindenhol nagyon szívesen fogyasztják. Ha érdekel a brazil fekete története, tarts velünk!

Miért különleges a brazil kávé?

A brazil kávé egy kellemes ízhatású arabica típusú kávéfajta. Rengeteg olyan termék van forgalomban a világon, melyhez hozzá van keverve ebből a különleges alapanyagból, ugyanis ellensúlyozza az átlagos kávék savasságát és krémességet, valamint kellemesebb ízvilágot kölcsönöz nekik. Brazília Dél-Amerikában, a kontinens központi részén található. Tájegységei közé az Amazonas-medencét, illetve a Brazil-felföldet sorolhatjuk. Az ország túlnyomó részében trópusi éghajlat honol, melyre meleg és nedves klíma jellemző.

Tökéletesen passzol Brazíliára a “legek országa” kifejezés. Természeti kincseit tekintve, illetve kultúráját nézve is sokszínű és egyedülálló. A brazil kávétermesztés kezdete 1727-re datálható, ugyanis ekkor hozták be az országba az első kávécserjét. A legenda szerint ezután kezdett el elszaporodni ez a különleges növény. A kávé természetesen gazdasági szempontból is fellendülést hozott az ország számára. Nem véletlenül honorálták a kezdetekkor állami támogatásokkal is a kávétermesztők munkáját.

Brazília természeti előnyei

A kávécserjék elterjedésében nagy szerepe volt a kedvező klímának. A növénynek ezen a területen minden igényét kielégíti az időjárás. A kereskedés egyszerűvé válása pedig a kikötő közelsége miatt vált elérhetővé. Ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy nagy mennyiségben és hatékonyan el tudjon indulni az exportálás, melynek köszönhetően növekedtek az ország bevételei, így a kávé elterjedése igencsak pozitív hatással volt az államkasszára.

A nagy áttörés az 1820-as, ‘30-as évek tájékára tehető. Ekkor indult el ugyanis a termékek nagymértékű exportálása az európai kontinensre. Ezután természetesen a bevételek is egyre növekedtek. A kitermelés ekkorra már igen monumentális méreteket öltött. Brazíliából származott ekkor a világ kávéexportjának 30%-a, mely meglehetősen nagy mennyiségnek mondható. Megkóstolnád te is ezt a különleges vidékről származó italt? A CafeNash kávé akciók részlegében lehet, hogy találsz is belőle!

Újabb fellendülés a brazil kávé világában

A második kiugróan nagy teljesítmény az 1900-1930-as években jelentkezett. Ekkor az állam beleavatkozott a kávé világába, és befolyásolni kezdte annak termelését. Ennek hatására nagyobb biztonságot élvezhettek a gazdálkodók, miközben az állam is jelentősebb vagyont tudott bezsebelni. 1930-ra már 80%-ot adott Brazília a világ kávétermeléséből, mely egy bődületesen nagy piaci részesedést tesz ki.

Sajnos azonban a nagy kínálat miatt elkezdtek az árak is lefelé menni. De az állam ezt sem hagyta szó nélkül és sikeres beavatkozást hajtott végre a piac rendbetételére. A brazil kávé tehát igencsak meghatározó részét képezi a világnak. Próbáld ki te is ezt a különleges, egyedülállóan finom italt!

(Szponzorált tartalom)