keresés menü

Így tartsd tisztán a kerékpárodat

A kerékpárt nem csak meghajtani kell, de bizony tisztítani is. A leggyakrabban egy nedves törlőrongy kerül elő, ha a bringatakarításon a sor, de léteznek kimondottan kerékpárokhoz fejlesztett tisztítószerek, amelyek ápolják a vázat, a lánckerekeket vagy a láncot. 

Mikor végezd a bringatisztítást?

Minél előbb, annál jobb. A friss sárfelverődések, pl. egy megdolgoztatott mountain bike esetén könnyebben eltávolíthatóak, mint a rászáradt csomók. És az alkatrészeket is kíméli, ha minél rövidebb ideig maradnak szennyezettek. 

Azoknál a kerékpároknál, amelyekkel saras, földes úton tekertünk, érdemes oldószeres vizet is használni a felverődött kosz eltávolítására, és a határozott mozdulatok is jót tesznek a folyamatnak. 

Országúti vagy MTB?

Az országúti vagy városi biciklik esetében általában csak poros lesz a jármű, főleg, ha száraz időjárást fogtunk ki. A por a láncra jelent némi veszélyt, ezért érdemes minél előbb letörölni, de nem egyszerűen csak ronggyal, hanem kerékpártisztító spray és törlőrongy kombinációjával. A hajtómű is ugyanezt igényli, viszont a vázra már használjunk egy másik, tiszta rongyot!

A mountain bike-ok kétféle terepen tudnak menni: poros vagy saras helyen. Bármelyikről is érkezel haza, a teleszkópoktól kezdve a fékeken keresztül a hajtásig érdemes minden centimétert alaposan átmosni. 

A láncot viszont nem érdemes levenni és úgy tisztítani, túl nagy fáradság. Léteznek lánctisztító készletek és folyadékok, amelyeket kimondottan erre a műveletre találtak ki. A Bikepro.hu kerékpár webshop hatalmas kínálatában ezeket is megtalálod, mint ahogy speciális keféket, szivacsokat és egyéb tisztítóeszközöket is.

Ez a bringázás utáni “szertartás” azért is fontos, mert közben alaposan végig tudod nézni a részleteit. Nem sérült-e meg a bowden, nincs-e vágás a külső gumin, nem túl kopott-e a lánc? Kellemetlen lenne, ha akkor jönnél rá egy hibára, amikor újra útnak indulnál.

De a kerékpározás koszolós műfaj, nem?

Sokan gondolják, hogy a kerékpár, amellyel úgyis újra és újra kimegyünk a szabadba, szükségszerűen poros, felesleges folyton tisztogatni. Az igazság azonban az, hogy az apró porszemcsék csiszolóanyagként viselkednek, és pl. a nem túl olcsón pótolható teleszkóp becsúszószáránál elkoptathatják a felületet. Ugyanígy nem tesz jót a por vagy a sár a féknek és más alkatrészeknek sem.

Felejtsd el a gőzborotvát és a nagynyomású mosót!

Ha nyáron benzinkúton járunk, biztosan látunk egy-két kerékpárost, aki gőzborotvával csapatja le a szennyeződéseket a bringájáról. Ez azonban rosszat tesz a csapágyaknak, de a lánckeréksor és a kazettatest-tömítések sem bírják jól az árasztást. Ha nem tudod pontosan, hogy mit csinálsz, gőzborotvával inkább neki se állj!

Szeretnéd elsajátítani a szakszerű tisztítás csínját-bínját, hogy bringád hosszú távon megőrizze állapotát? Olvass a Bikepro.hu oldalán további hasznos tanácsokat a témában!

(Szponzorált tartalom)