keresés menü

Így segíthető a gyermekek járás tanulása otthon

Minden édesanya és édesapa epedve várja gyermeke első lépéseit, de az igazi munka csak ezután jön: meg kell tanulnia biztonsággal járni. Ehhez szülei játékos formában is hozzájárulhatnak, úgynevezett járássegítőkkel. Cikkünkben ezekről lesz szó.

A babák általában egy éves koruk körül teszik meg első, bizonytalan kis lépéseiket, bár tegyük hozzá, hogy minden gyermek egyedi ütemben fejlődik, így ne aggódjunk, ha a totyogás csak később köszönt be az életébe. Az viszont biztos, hogy már ilyenkor érdemes őket járássegítő játékokkal, például kiskocsival segíteni.

A gyermek járás tanulásának ösztönzése

A biztonságos és serkentő tér ösztönzőleg hat a gyerekre, hogy megtegye első lépéseit. Az akadályok eltávolítása, és az elegendő hely biztosítása fontos ehhez, csakúgy, mint a megfelelő számú kapaszkodó. Játékos tevékenységekkel is motiválhatja az ember a babát arra, hogy felálljon, ilyen a labdagurítás, a célpontok kijelölése a padlón. 

Fontos, hogy biztonságban, támogatva érezze magát a baba, ezért nem szabad egyedül hagyni a próbálkozásai során. A szülőknek engedniük kell, hogy önállóan próbálkozzon, de biztosítsanak számára kapaszkodókat, akár egy tárgy, akár a kezük képében. A türelem és a pozitív hozzáállás is sokat segítenek, főleg akkor, ha nehézségekbe ütközik a kicsi. Az elismerés és támogatás pedig mindig motiválni fogja abban, hogy ne adja fel. 

Nem szabad elfelejteni, hogy a járás alapvető készség, amit előbb vagy utóbb, de el fog sajátítani. Nem kell siettetni!

Miért jó a járássegítő?

Az általában fából vagy műanyagból készült járássegítő egy különleges, kerekekkel és fogantyúval ellátott “járókeret”, mely segítséget nyújt a babának abban, hogy egyre biztosabban lépkedjen felegyenesedve. Használata számos előnnyel jár.

  • Stabilitás – csökken az elesés kockázata, növekszik a gyermek magabiztossága, önállósága.
  • Ösztönzés – a kiskocsi használata ösztönzi a gyereket a mozgásra és a járás tanulásra, miközben biztonságot is ad számára.
  • Fejlesztés – a motorikus készségek, a váz-, hát- és járóizmok fejlődését is biztosítja egy járássegítő kiskocsi.

A legtöbb esetben többfunkciós játékról beszélhetünk, hiszen nem csak egy keret és négy kerék tartozik a játékhoz. 

Milyen fajtái léteznek?

  • Formabedobós kiskocsi – nemcsak a járást, hanem más készségeket is fejleszt egy plusz funkcióval ellátott kisautó.
  • Építőkockákkal kiegészített változat.
  • Fa játékporszívó, seprű vagy fűnyíró – ezekkel a ház körüli teendőket is imitálhatja a baba, utánozhatja szüleit, miközben észrevétlenül feláll és elkezd totyogni.
  • Babatornázó és járássegítő kombinációja.

Fontos, hogy a járássegítő kiskocsik csak segédeszközökként szolgálnak, nem helyettesítik a szülői felügyeletet és támogatást. Mindig figyelni kell a kicsire a járásgyakorlatok során, a szülő feladata, hogy biztonságot, bátorítást adjon számára, miközben elindul a világ felfedezése felé.

(Szponzorált tartalom)

Tűz tartalom 🔥