keresés menü

Honnan tudhatod, hogy allergia miatt tüsszögsz, és nem megfáztál?

Manapság egyre több embert érint az allergia valamelyik fajtája, így roppant aktuális a kérdés, hogy egészen pontosan mi is különbözteti meg ezt a betegséget a klasszikus megfázástól. Ez a felvetés különösen azokban az időszakokban kap nagyobb figyelmet, amikor mindkét jelenség egyszerre van terjedőben. Jellemzően ilyen időszak a tavasz, amikor nyílnak a fák és nagyot változik az időjárás is.

A tünetegyüttesek mindkét esetben kifejezetten bosszantóak, hiszen a szűnni nem akaró, kínzó nátha, tüsszögés, köhögés megkeseríti a mindennapokat. Érdemes ezért megismerkedni az egyik és másik jelenség jellemzőivel is, így talán könnyebben elébe lehet menni a gyógyulásnak.

Mely tünetek jellemzőek az allergiára és a megfázásra?

A tünetek kapcsán általánosan elmondható, hogy nagy a hasonlóság, így aki nem ismeri tételesen egyik vagy másik betegség jellemzőit, könnyen össze is keverheti a kettőt. Vannak ugyanis tünetek, amelyek mindkét esetben szinte biztos, hogy jelentkeznek. Ugyanakkor olyan ismérvek is léteznek, amelyek kizárhatóvá teszik egyiket vagy másikat.

Kiváló példa mondjuk a láz, amely alapján egyértelműen kizárható az allergia. A végtagfájdalom szintén a megfázásra utal, ezért ha valaki ilyen jellegű fájdalmat érez, erősen gyanakodhat a náthára. Ezzel szemben a viszkető szemek tipikusan az allergiára utalnak, de említhető akár az ekcéma vagy a testen megjelenő kiütések is.

Ha 2-3 hét után sem múlnak a tünetek, valószínűleg allergia áll a háttérben

Sokan akkor kezdenek gyanakodni az allergiára, amikor a tünetek nem akarnak múlni. Az átlagos megfázás ugyanis jellemzően egy-két héten belül tovatűnik. Ezzel szemben az allergia tünetei fajtától függően sajnos kitartóbbak lehetnek.

Mint ahogy említettük, olyan tünetek is szép számmal léteznek, amelyek mindkét betegség kapcsán tapasztalhatóak, ezek pedig gyakran megtévesztik az érintetteket. Az orrfolyás, orrdugulás, vagy a fáradékonyság szinte biztos, hogy megfázás és allergia esetén is jelentkezni fognak.

Hogyan enyhíthetők az allergiás vagy megfázásos tünetek?

Ami a tünetek enyhítését, kezelését illeti, fontos lenne tudni, hogy melyikkel állunk éppen szemben. Az orvos felkeresése sosem árt, ezért ha bizonytalan vagy, mindenképpen érdemes elmenni szakemberhez. A megfázás általában vény nélkül kapható készítményekkel is átvészelhető, ezért rendszerint nem szükséges antibiotikumos kezelés.

Amennyiben allergiáról van szó, jó esetben tudja az ember, hogy mire érzékeny. Ezt a tényezőt pedig érdemes mellőzni, elkerülni. Például ha macskaszőrre vagy érzékeny, a cicákat mindenképpen kerülni kell. Amennyiben nem ismert az allergia típusa, hasznos lehet teszteket végeztetni egy allergológus szakorvos bevonásával, hiszen így közelebb lehet kerülni a megoldáshoz. Mindenesetre a kellemetlen tünetek enyhítése céljából praktikus lehet a szemcseppek és orrcseppek használata, hiszen ez sokat javíthat a közérzeteden.

Mindent összevetve jó, ha tisztában vagy az allergiára vagy a megfázásra utaló tünetekkel, hiszen ez befolyásolja a kezelés mikéntjét is. Az orrfolyás, a viszkető szemek és a kontrollálhatatlan tüsszögés roppant kellemetlen tud lenni, és jobb mielőbb elejét venni a kezelésnek. Ha gyanakszol, és nem egyértelmű, hogy megfázásról van szó, vagy éppenséggel makacsnak bizonyul a tünetegyüttes, jó tudatosan is figyelni a test jelzéseire, hogy mielőbb a gyógyulás útjára léphess.

(Szponzorált tartalom)