keresés menü

Hogyan változott szervezetünk vitaminigénye az elmúlt 7 évtizedben?

Új kihívások

A modern technológia megkönnyítette az életünket – ugyanakkor a vegyszerek túlzott alkalmazása, az élelmiszerek csökkenő tápanyagtartalma és a mozgásszegény életmód mind-mind csökkenti az ellenálló képességünket. Ezért a szervezetünk vitaminigénye is többszörösére nőtt az elmúlt évtizedekben.

Az elmúlt hetven évben a zöldségek, gyümölcsök és az állati eredetű termékek vitamin- és tápértéke drasztikusan lecsökkent. Az előírások általában azt határozzák meg, hogy az élelmiszerekben mennyi lehet a maximálisan engedélyezett méreganyag. Arra kevesebb hangsúlyt fektetnek, hogy milyen mennyiségben kellene a hasznos tápanyagokat tartalmazniuk. A környezetünkben megtalálható rengeteg kemikália megterheli a májat és a szervezetünket. A mozgásszegény életmód a csontrendszerünk egészségét rombolja. A bőrünk is nagyobb veszélynek van kitéve, mint korábban. Az erősödő UV-sugárzás mellett folyamatosan vegyszerekkel terheljük testfelületünket is.

A stresszes életmódtól, a káros környezeti hatásoktól és a silányabb tápláléktól legyengült immunrendszerünk kevésbé hatékony. Pedig az újfajta vírusoknak csak erős védekezőrendszerrel tudunk ellenállni.

Hogyan változott a vitaminigényünk?

Az RDA-szám a vitaminok ajánlott napi minimális mennyisége. Ez csupán arra elegendő, hogy elkerüljük az olyan szörnyű hiánybetegségeket, mint a skorbut, a beriberi vagy az angolkór. A szervezet optimális vitaminigénye azonban jóval magasabb értékben mozog. Azonban az említett tényezők miatt a táplálkozással szinte lehetetlen fedezni testünk vitaminigényét. Az alma C-vitamin tartalma például századrészére csökkent az elmúlt hetven évben!

A C-vitamin az egyik legfontosabb, hiszen többek között az immunrendszer működéséhez, a vas hasznosulásához vagy a kollagén szintéziséhez is elengedhetetlen. Ezért fontos, hogy napi minimum 1000mg mennyiségben fogyasszunk. A B-vitaminokat is ajánlatos napi szinten pótolni, hiszen ezek sem tudnak raktározódni a szervezetben. Kiemelkedő jelentőségű a B-12, ami a vérképzésben, az idegrendszer és az izomzat működésében kulcsfontosságú.

Az immunrendszer és csontozat egészségének fontos szereplője a D-vitamin, amely aktivizálódásához magnézium jelenlétére van szükség. A fogak és a csontok legfontosabb összetevője a kalcium, aminek felszívódását az aktív D-vitamin segíti. Azonban, hogy a kalcium a vérből a csontokba kerülhessen K2-vitamin is kell! Ha ebből nincs elegendő, akkor a kalcium az érfalakon lerakódva fokozza az érelmeszesedést. A D- és K-vitaminból 100-120 mikrogrammot, a magnéziumból pedig 100 mikrogramm mennyiséget is szedhetünk naponta.

A C-vitamin mellett az E- és az A-vitamin is erős antioxidáns hatással rendelkezik, ami a szabad gyökök megkötéséhez szükség. Ezért az E-vitamin kiválóan kompenzálja a stressz negatív hatásait, az A-vitamin pedig hozzájárul a szem egészségéhez is.

A vitaminok mellet az ásványi anyagokról sem szabad megfeledkezni. A szelén az immunrendszer megfelelő működését segíti, míg a vas elengedhetetlen a vörösvértestek kifejlődésében. A cink számos enzimfolyamat működéséhez szükséges, de a bőr és a haj egészségéhez is nélkülözhetetlen.

A vitaminok elengedhetetlen részei az egészséges életmódnak. Míg évtizedekkel ezelőtt a gyümölcsökből és zöldségekből is fedezni tudtuk a szükséges mennyiséget, ma már ez nem megoldható. Fontos tehát, hogy odafigyeljünk arra, hogy vitaminokkal támogassuk immunrendszerünket és szervezetünket, főleg a vírusos és náthás megbetegedések szezonjában.


(Szponzorált tartalom)