keresés menü

Hogyan válasszunk bejárati ajtót?

Amikor elérkezik a bejárati ajtó cseréjének az ideje, az minden ingatlantulajdonos számára nagy fejtörést okoz. Hiszen a választott nyílászárónak hosszú évekig kell majd “szolgálnia”, és garantálnia a biztonságot. A különböző fajtájú ajtók esetében eltérő tulajdonságokkal találkozunk, ezért most vessük össze, hogy melyik típusnak mik a legfőbb jellemzői.

Fa bejárati ajtó

Egykoron még minden ajtó fából készült, hiszen ez az alapanyag könnyen hozzáférhető volt, egyszerű volt megmunkálni, és természetessége révén minden otthonhoz jól illett. Bár a trendje manapság már lecsengőben van, de azért még napjainkban sem kell kétségbe esnie annak, aki faajtót szeretne.

Azt azonban elöljáróban érdemes tudni, hogy a fa kényes anyag, folyamatos gondozást igényel, és az időjárás hatásait sem viseli túl jól. A nagy hőingadozás, a pára, a napsugárzás előbb-utóbb eldeformálja az ajtót, ami így már nem fog hézagmentesen illeszkedni a tokba, megjelennek a rések, amik nagyban rontják a hőszigetelést. A rajta lévő festék sem örökös, egy idő után repedezni kezd, majd foltokban lepereg, amin csak egy alapos csiszolás és újbóli festés segít. 

Biztonsági szempontból pedig közepesnek mondható, bár egy bizonyos szintig ellenálló, de egy elszántabb betörőt nem fog tudni visszatartani. 

Műanyag bejárati ajtó

Napjaink egyik legnépszerűbb típusa, hiszen kedvező árfekvésű, emellett hatalmas a kínálat, és számtalan változatban, akár egyéni igényekre szabva is elkészíthető. Hézagmentesen záródik, a belsejében pedig légkamrák találhatóak, így hőszigetelés szempontjából is kiemelkedően teljesít. 

Bár karbantartást nem igényel, mégis sok műanyag ajtónál megfigyelhető, hogy egy idő után a színe megkopik (a fehér megszürkül vagy besárgul), a felülete pedig porózus lesz. Mégsem ez a legnagyobb gond vele, hanem az, hogy nem nyújt kellő biztonságot. 

Ugyan remekül hangzik, hogy többpontos zárral is megrendelhető, de ne feledjük, hogy maga az ajtó üreges, és nem túl vastag műanyagból áll, így szerkezetileg könnyedén megrongálható. Ha pedig maga az ajtó sérül, akkor a zár már édeskevés ahhoz, hogy megakadályozza a betörést.

Fém biztonsági ajtó

Akiknél kiemelt szerepet kap a biztonság, ugyanakkor az időtállóság és az esztétika is fontos szempont, annak a betörésbiztos ajtó lesz a legjobb megoldás. Ezek az ajtók jellemzően fémből készültek, belül tömör acéllemezzel, kívül faburkolattal, ami elegánssá és otthonossá tesz őket. 

A Nívó által gyártott egyedi bejárati ajtók mindegyike MABISZ minősítéssel rendelkezik, így bizonyítottan védenek a betörési kísérletek ellen. A cég megrendelésre készíti nyílászáróit, és az egészen egyszerűtől a luxusigényekig bármilyen elképzelést meg tud valósítani. 

Egy betörésbiztos ajtó mögött nem kell aggódni értékeink és biztonságunk miatt, és bár drágább, mint egy műanyag vagy faajtó, viszont azt is érdemes mérlegelni, hogy időtállósága miatt hosszú ideig nem kell majd az újabb cserén gondolkodni, ami a környezetvédelem szempontjából sem elhanyagolható. 

(Szponzorált tartalom)