keresés menü

Hogyan tisztítsuk és ápoljuk a műanyag redőnyöket?

Ahogyan minden mást is, a redőnyöket is gyorsan megtalálják a szennyeződések, és lerakódik rajtuk a kosz. Megtisztításuk nem igényel különösebb ismereteket, a módszer egészen egyszerű.

Nem kell hozzá más, mint egy puha rongy és tiszta, langyos víz. Esetleg egy létra vagy fellépő, amennyiben magasan vannak az ablakok. A redőnyök lamellái nagyon jól bírják a vizet, így mindössze ennyi kellékkel tisztává varázsolhatjuk árnyékolóinkat.

A műanyag redőny előnyei

A műanyag redőny olcsóbb, mint az alumínium, viszont ebből is léteznek magas minőségűek a Topredőny kínálatában. Kiváló árnyékoló és szigetelő tulajdonságuknak köszönhetően nem csorbul népszerűségük a megrendelők körében.

Rendkívül könnyen és egyszerűen kezelhetők, kiváló minőségű alkatrészeik pedig biztonságos működést és hosszabb élettartamot garantálnak. A redőnylécek belseje bordákkal erősített, üreges kialakítású.

A fehér színű műanyag redőny a legpraktikusabb, hiszen a napsugaraknak és az UV-sugárzásnak is ellenáll. A szín miatt kevésbé szívja magába a meleget, így kisebb esély van a vetemedésre is.

Leeresztett, teljesen zárt állapotban a fehér is ugyanannyira fényszűrő, mint bármilyen más színű redőny.

A műanyag redőny típusai

A három legnépszerűbb műanyag redőny típus: a külső tokos, a vakolható külső tokos és a felső tokos kivitel.

Olyan épületeken, amelyeken már az építkezés során szakszerűen kialakították a redőnytok helyét, a vakolható külső tokos változat a legcélszerűbb.

Ahol ez az előzetes kialakítás nem történt meg, a külső tokos redőnyök felszerelése javasolt. Ebben az esetben akár 30%-os éves költségmegtakarítással is számolhatunk a fűtés és hűtés tekintetében.

A felső tokos típus újabb épületek redőnyözésére is megfelelő, illetve a régi fatok helyére is beszerelhető. A tönkrement faredőnyök ily módon felújíthatók egy kis súlyú, könnyen használható műanyag redőnnyé.

Minden egyes redőnytípus felszerelhető szúnyoghálóval is, de ha valamiért mégsem megoldható, akkor sincs gond. Ebben az esetben a különálló szúnyogháló a vezetősínre, a redőnytok alá kerül.

A redőny szakszerű tisztítása

A vegyszereket mindenféleképpen kerüljük el, mert lemarják a műanyag redőny lamelláiról a védőréteget, és így akár tönkre is tehetjük végérvényesen. Felejtsünk el minden alkoholtartalmú tisztítószert és a maró-, oldó- vagy súrolószereket is.

Semmilyen speciális eszköz vagy anyag nem szükséges tehát a redőnyök tisztításához, és ne próbálkozzunk meg a szétszedésükkel sem. Ebben az esetben előfordulhat, hogy szerelőt kell hívnunk, és az nyilván nem lesz ingyen.

A redőny lamelláit leengedve belülről nagyon könnyen le tudjuk ezeket takarítani, de mi a helyzet a külső részével? Ugyanez az eljárás kivitelezhető, ha földszinten lakunk, erkélyen van a redőny, más esetben azonban lehetetlen a feladat.

Viszont a vezetősín tisztítása megoldható és fontos is, mivel itt különösen sok por és akár idegen anyag is lerakódhat. Itt használhatunk porszívót, rongyot, akármit, amivel nem rongáljuk meg redőnyünket.

(Szponzorált tartalom)

Tűz tartalom 🔥