keresés menü

Hogyan szereti a gazdáját egy macska?

Az ember leghűségesebb barátja címet a kutyák birtokolják, de felmerülhet a kérdés: mi van a macskákkal? Számos kutatót érdekelt, hogy vajon a macskák is képesek úgy ragaszkodni gazdájukhoz, mint a kutyák? Lássuk, milyen eredményre jutottak!

A kutatásról röviden

Kristyn Vitale az Oregoni Egyetem post doktori hallgatója elszántan vágott neki a kutatásnak. A fő kérdése az volt, hogy a macskák képesek-e kötődni gazdájukhoz, tehát képesek-e szeretetet érezni irántuk.

Kristyn a már jól ismert Mary Ainsworth-féle kötődési elméletet alátámasztó kísérletet használta. A gyermek ebben az esetben azonban a cica volt, az anya pedig a gazdája. A kísérlet folyamán a cica és a gazdi két percet töltöttek együtt, egy számukra ismeretlen helyiségben. A gazda a két perc elteltével elhagyta a szobát, újabb két percig kint tartózkodott, majd visszatért, szintén két percre.

A visszatérő gazdi láttán vizsgálták a macska reakcióját, és ez alapján kategorizálták be a kötődési típusok valamelyikébe. Ez a kísérlet rámutat arra, hogy a macska biztonságosan vagy bizonytalanul kötődik gazdájához.

Biztonságos kötődés

Az a macska, amely a kísérlet során a biztonságos kötődés jeleit mutatta, tudatában van annak, hogy gazdája felelős a biztonságáért és szükségletének kielégítéséért. Így nem okoz számára gondot, hogy felderítse az ismeretlen környezetet, hiszen nem szorong és fél az újdonságtól.

Mikor gazdája visszatér hozzá, barátságosan üdvözli őt, és folytatja az eddigi tevékenységét. Akárcsak egy bölcsődében, óvodában játszó kisgyerek, a cica is teljes mértékben rábízza magát gazdája képességeire.

Ez a lehető legjobb forgatókönyv, amely történhet egy harmonikus macska-gazda kapcsolatban. Így nem kell attól félni, hogy a cica esetleg szeparációs szorongással küzd, amikor egyedül tartózkodik otthon. Ez pedig megelőzheti a szorongás okozta rombolást, amely gyakori tünet a bizonytalanul kötődő állatoknál.

Gondoskodj négylábú kedvenced egészségéről a Petissimo kiváló minőségű macskatápjai segítségével!

Bizonytalan kötődés

Azok a cicák, akik bizonytalanul kötődnek gazdájukhoz, félelemre, szorongásra utaló jeleket mutatnak, ha meglátják őt. Ilyen tünetek a szájnyalogatás, farokrándítás, illetve a gazda teljes mértékű ignorálása vagy elkerülése is.

Kristyn kísérlete során megállapította, hogy a macskák 64%-a (a kutyákhoz és babákhoz hasonlóan) biztonságosan kötődik a gazdájához. Ez pedig megdöntötte a mítoszt, miszerint a macskák teljesen közömbösek velük szemben.

Ahhoz, hogy kedvencünk boldog és egészséges legyen, elengedhetetlen a megfelelő figyelem és törődés. Fizikai és érzelmi szükségleteit is ki kell elégíteni ahhoz, hogy kiegyensúlyozott legyen, ezt pedig kizárólag a gazdától kaphatja meg.

Látogass el a Petissimo honlapjára, és lepd meg kedvenced finom falatokkal, szórakoztató játékokkal vagy egyéb, macskáknak szóló kiegészítőkkel!

(Szponzorált tartalom)