keresés menü

Hogyan mozog a Bitcoin árfolyam?

A hagyományos befektetési formákhoz képest, amilyen a kötvény- és a részvénypiac, a kriptovaluták piacán egészen más befolyásoló tényezők működnek. Erre a területre az óriási volatilitás a jellemző. Ez azt jelenti, hogy nagyon heves mozgások lehetnek a piacon. Ezért érdemes megérteni a szabályszerűségeit.

Mi az oka a különbségeknek?

A nagy volatilitásnak két fő okozója van. Egyrészt nem áll mögötte semmilyen szabályozó szerv. A hagyományos befektetések esetében az állam igyekszik beavatkozni a nagyobb kilengések kivédése érdekében. A monetáris politika intézkedései, az inflációs ráta szabályozása és a gazdaság tevékenysége is mérsékelheti a nagyobb változásokat. A másik ok, hogy a kriptovaluták mögött nincsen valós érték. Nem egy vállalatot vagy egy államot képviselnek. Ez a mögöttes érték is stabilitást jelentene. 

Ezek helyett a kriptopitokereskedéseknél egészen eltérő mozgató erők működnek. A legtöbb kriptopénzre jellemző kínálati szűkösség miatt a kereslet és a kínálat szabja meg leginkább az aktuális árakat. Ezen kívül, a kibányászásáért adott jutalom mértéke is befolyásoló tényező, valamint a kriptoeszköz mögött kialakult hype mértéke is erősen hat az árazásra. Utóbbit a valuta ismertségi foka, a felhasználók száma és a tőzsdék általi elfogadottsága határozza meg. Ha bizonyos országok szabályozzák, esetleg megtiltják az eszközzel való kereskedelmet vagy annak bányászatát, az is okozhat tőzsdei mozgásokat.

Hogyan lehet a legegyszerűbben Bitcoinba fektetni?

Ha Bitcoint szeretnénk vásárolni, több lehetőség közül is választhatunk. Megejthetjük a beszerzést a kriptovalutaváltókon keresztül vagy az ezzel foglalkozó tőzsdéken is. Ezenkívül, akár közvetlenül magánszemélyektől is megvehetjük, ha azt szeretnénk. Ebből a felsorolásból a nagyobb váltókon keresztül való vásárlás számít a legegyszerűbbnek. Napjainkra nagyon nagy lett a kriptovaluta kínálata ezeknek a szolgáltatóknak, Bitcoint kivétel nélkül mindegyikük kínál.

Milyen tőzsdét válasszunk?

Ha tőzsdén szeretnénk megejteni a vásárlást, érdemes a nagyobb, elfogadottabb piacterek közül választanunk. A két legnagyobb kriptopiaci szereplő a Binance és a Coinbase. Ezeken a platformokon nemcsak vásárolhatunk, de kriptovaluta kereskedést is folytathatunk. Azt követően pedig egyszerűen kiutalhatjuk róluk a befektetéseinket saját privát pénztárcánkba is.

Ha még kezdő befektetők vagyunk, az anyanyelvünkön működő felülettel rendelkező platformokat is választhatunk. Ilyenek a CoinCash, a MrCoin vagy a Coinmixed. Ezek kezdésnek teljesen jók lehetnek, de később, ha már a tapasztalatainkkal együtt az igényeink is megnőnek, szűkösnek érezhetjük az általuk kínált lehetőségeket.

A Bitcoin múltbéli növekedését látva nagyon kecsegtető lehet, de ne hagyjuk, hogy úrrá legyen rajtunk a mohóság. Csak annyit kockáztassunk, ami nem okozhat gondot nekünk, egy nagyobb esés esetén sem!

(Szponzorált tartalom)