keresés menü

Hogyan kezeljük hatékonyan a munkahelyi stresszt?

A mai rohanó, teljesítményorientált világban szinte mindannyian tapasztaljuk, hogy mennyire stresszesek tudnak lenni a mindennapok a munkahelyünkön. Elvégre mindennek időben, határidőre kell elkészülnie, és a vállalatnak, csapatnak el kell tudni érni a kitűzött célokat. 

Éppen ezért mindenképpen érdemes foglalkozni a munkahelyi stressz témájával. Egyrészt, hogy felismerjük, amikor a hatása alá kerülünk, másrészt pedig azért, hogy amikor ez megtörténik, akkor tudjuk mit kell tennünk. 

A témával kapcsolatban az AllasOrias Blog cikkei adhatnak iránymutatást, így érdemes olvasgatnunk őket. A megfelelő menüpontra kattintva pedig akár az álláshirdetések között is nézelődhetünk, ha esetleg a váltás mellett döntenénk. 

De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük, mit tehetünk a munkahelyi stressz hatékony kezelése érdekében!

Vezessük le a feszültséget!

Először is fontos tisztában lennünk azzal, hogy a stressz egy természetes jelenség az életünkben, ez ugyanis azt jelzi, hogy egy olyan nehézség, kihívás adódott éppen, amit meg kell tudnunk oldani. 

Munkahelyi környezetben tipikusan ilyen, amikor a megnövekedett munkamennyiség miatt sok túlórát kell vállalnunk, szűk határidőn belül kell teljesítenünk, vagy valakivel – például a főnökünkkel – konfliktusba kerülünk. 

Annak érdekében, hogy ezeken a szituációkon át tudjunk lendülni, fontos, hogy a felgyülemlett feszültséget a megfelelő módon tudjuk levezetni. Gondolunk itt például a rendszeres mozgásra vagy a különböző stresszkezelési technikák alkalmazására.

Beszéljünk a problémáról!

Sajnos mindannyian találkoztunk már olyan helyzetekkel a munka világában, amik időnként újra és újra visszatértek.

Ilyen például az, amikor olyan feladatokat kapunk, amiknek a megoldása nem a mi hatáskörünkbe tartozik, vagy ha akkora a ránk bízott munka mennyisége, hogy nem tudunk végezni vele a munkaidőnk végéig, emiatt pedig rendszeresen túlóráznunk kell.

Ilyenkor ahelyett, hogy csak otthon panaszkodnánk, nagyon fontos, hogy közöljük a problémánkat az illetékes személlyel, mondjuk a csoportvezetővel, hogy lehetőséget adjunk annak megoldására. Amennyiben viszont ez nem történik meg, akkor bizony érdemes elgondolkodni a váltáson. 

Váltsunk, ha nincs más megoldás!

Tudjuk, hogy ez nem mindig egyszerű, különösen, ha szeretjük a munkánkat vagy a közösséget, csapatot, céget, ahol dolgozunk.

Ha azonban azt vesszük észre, hogy minden egyes nap gyomorgörccsel megyünk munkába, és egy megoldatlan szituáció megkeseríti a munkahelyi életünket, akkor bizony a saját érdekünkben érdemes számításba venni a váltást, mint opciót.

Látható tehát, hogy a munkahelyi stressz nagyon sokféleképpen jelentkezhet. Nagy szerepünk van benne mi magunknak is, hogy mennyire tud elhatalmasodni rajtunk, a kezelésére ugyanis vannak a szituációnak megfelelő alternatívák.

Előfordulhat azonban, hogy mi megteszünk mindent a részünkről, a helyzet mégsem javul. Ilyenkor érdemes új lehetőségek után nézni például az Állásóriás weboldalán. 

(Szponzorált tartalom)