keresés menü

Hogyan készítsünk alapot makettünk számára?

A legtöbbünket foglalkoztat a téma, hiszen önmagában a remekmű megalkotása is hatalmas büszkeséggel tölthet el, de azért mégiscsak ütősebb a végeredmény, ha egy élethű alapon díszeleg. Az alábbiakban ehhez hozunk tippeket!

Hasznos tanácsok az alapkészítéshez

Mielőtt belemélyednénk a témába, fontos kiemelnünk, hogy nem létezik csodaszer, amellyel azonnal, néhány lépésben díjnyertes alapot készíthetünk, viszont elérhetők szuper keverékek, melyek beszerezhetők a Modellfutár textúrák, effektek kategóriájából. Ezeknek nagy hasznát vehetjük a felület kialakítása során.

A gondosan elkészített makettünk nem állhat teljesen sima felületen, hiszen épp az a célunk, hogy a valóságot reprodukáljuk. Akár mohás talajt, akár hepehupás tengerpartot építenénk, akkor válik realisztikussá, ha megpróbálunk ideális textúrát létrehozni számára. 

Szerencsére egy kis utánajárással nagyon sok infó kigyűjthető, például az, hogy hol állomásozott az adott harci jármű vagy repülő. Milyenek voltak az éghajlati viszonyok? 

Az pedig, hogy miért van erre szükség, nagyon könnyen belátható. Ha csak magában az asztalra teszünk egy kopottas, megviselt katonai repülőt, kevésbé tud illeszkedni a környezetbe, az agyunk sem tudja hova tenni, hogy mit keres ott egy efféle jármű. Miért van tele leverődésekkel? Ám ha egy sivatagi alapra helyezzük, mindjárt más megvilágításba kerül az egész, és nemcsak a járművet ismerhetjük meg, hanem egy szeletet kaphatunk a történetéből, abból az időszakból.

A megfelelő környezet elkészítése

Érdemes alaposan megismerni az elkészítendő jármű “élettörténetét”, hiszen ez segítség maga a makettfestés során is, ugyanakkor az alap megalkotásánál is. A diorámák, vignetták legfőbb célja, hogy általuk sokkal hangulatosabban, realisztikusabban ábrázoljuk az adott példányt a maga “természetes” környezetében. Nem véletlen, hogy kopásokat, leverődéseket igyekszünk megjeleníteni a remekművön is, ahogyan az sem mindegy, hogy milyen környezetben szerepel. Akkor is, ha csupán szeretteink lenyűgözésére hozzuk létre. 

Milyen elemekre lehet szükségünk?

Tökéletes erre a célra egy parafa alátét, melyet bármely bútorkereskedő áruházból beszerezhetünk. Ezenkívül nagy hasznát vesszük például a levegőre száradó gyurmának, pillanatragasztónak, klasszikus vajazókésnek, dekorációs festéknek, illetve textúrának. Ez utóbbi lehet akár bentonit macskaalom is, de kávézacc is, esetleg homok. Feldobhatjuk még kész növényelemekkel is. Elérhetők például kifejezetten földszínű festékek, pigmentek, melyekkel nagyon élethű talajt hozhatunk létre. Nyugodtan igénybe vehetjük a bemosókat is, a lényeg, hogy engedjük szabadjára a képzeletünket és merjünk kísérletezni.

Ami pedig a hígítási arányt illeti, érdemesebb hígabb keveréket alkalmazni, amely sokkal több teret enged a kreativitásnak.

(Szponzorált tartalom)