keresés menü

Hogyan készítsünk a teraszból hangulatos télikertet?

Habár az időjárás mindeddig kegyes volt hozzánk, a tél azért alighanem kellőképp hűvös lesz majd ahhoz, hogy a terasz helyett inkább odabenn a meleg szobában legyen kedvünk ücsörögni. 

Ám ha nem ódzkodunk egy kis barkácsolástól, akkor remek télikertet varázsolhatunk a teraszból, így még a hidegebb napokon sem kell lemondanunk a friss levegőről és a természet közelségéről. Nézzük is a részleteket! 

Az első lépés: a tetőszerkezet

Ha a teraszunk felett eddig nem volt tető, akkor most mindenképp érdemes felépíteni egyet, hiszen elengedhetetlen szerepe lesz a téliesítésben. Ha egyszerű, ám tartós megoldást keresünk, akkor a Nívó pergola tökéletes választás lesz. A könnyű, fémből készült vázszerkezetet egyszerű telepíteni, ráadásul a felületkezelésnek köszönhetően karbantartást sem igényel.

A pergola teteje lamellás kialakítású, melyen egy átlátszó polikarbonát borítás is helyet kapott, így átengedi a fényt, ami a borongós téli hónapokban különösképp előnyös. Emellett viszont nyáron is nagyon hasznos, ugyanis a napfényt és az esőt is felfogja, így zivataros időben vagy perzselő napsütésben sem kell behúzódni a négy fal közé. 

Egy pergola tehát egész évben igen praktikus, ezért ne csak a leendő télikert egyik elemeként gondoljunk rá, hanem mint egy olyan beruházásra, amivel minden évszakban jól járunk. 

Második lépés: az oldalfalak

Ahhoz, hogy ne nagykabátban kelljen ücsörögni a teraszon, biztosítani kell a kintinél magasabb hőmérsékletet. Ez pedig úgy érhető el, ha a pergola oldalaira takaróponyvákat helyezünk fel. Ezeknek köszönhetően a nap még télen is felmelegíti a teraszt, így kellemes lesz kint időzni. 

Válasszunk olyan ponyvát, ami vastag anyagból van, mert ezek jó hőszigetelők, valamint legyen rajtuk minél több és nagyobb méretű átlátszó “ablak”, hiszen annál világosabb lesz a terület. Plusz a pergola tetején keresztül is be tud jutni a napfény, így még felhős időben sem lesz félhomály a teraszon.

A ponyvákat egészen jövő tavaszig fenn hagyhatjuk, elég csak akkor leszedni, amikor már beköszönt a melegebb idő. 

Harmadik lépés: dekorálás, berendezés

Most, hogy a stabil pergolának és az oldalfalaknak köszönhetően megvan a téliesített terasz, már csak arról kell gondoskodni, hogy megteremtsük a kellemes hangulatot. A nyáron használt kerti bútorokat hagyjuk kinn nyugodtan, hisz a fentiek megvédik őket az időjárás viszontagságaitól.

Ha vannak olyan cserepes növényeink, melyeket nem szükséges szobahőmérsékleten teleltetni, azokat kirakhatjuk a teraszra, hogy természetközelibb miliőt teremtsenek. Így tényleg olyan lesz, mintha egy kertben időznénk. 

Érdemes arra is gondolni, hogy télen korán nyugszik a nap, ezért szereljünk fel világítást is. A pergolára rögzíthetünk fényfüzéreket, lampionokat, de kirakhatunk kültéri állólámpákat is. A napsütéses órák alacsony száma miatt viszont nem biztos, hogy a napelemes világítás elég fényt ad, érdemesebb hálózati árammal működő fényekben gondolkodni. A fázósak kedvéért pedig elhelyezhetünk egy kültéri fűtőtestet is.

(Szponzorált tartalom)