keresés menü

Hogyan kerüljük el a lakberendezés legalapvetőbb hibáit?

Van, ami sosem változik, tartja a mondás. Így van ez a lakberendezés területén is, ahol bizonyos szempontokat mindig érdemes szem előtt tartani, ha éppen berendezzük vagy átalakítjuk az otthonunkat. 

Tágas tér, sok bútor?

Az Otthonok & Megoldások otthonteremtő magazin munkatársai összeállítottak egy listát, melynek segítségével otthonunk egész biztosan stílusos és átgondolt lesz. Bár a lakberendezés mindenki életében izgalmas fejezet, és hajlamosak lehetünk túlvásárolni magunkat, fontos, hogy egy helyiség se váljon túlzsúfolttá.

A szobák nagy mérete nem feltétlenül jelenti azt, hogy sokkal több berendezési tárgyat kell beszereznünk. Ha semmiképpen nem tudunk lemondani a kiszemelt darabokról, célszerű inkább megválni régi bútorainktól. Ugyanez vonatkozik a teljes – ugyanolyan színű és anyagú – bútorszettekre is. Érdemes átgondolni, hogy ami az áruházak katalógusaiban hívogatóan néz ki, vajon a lakásunkban is ugyanúgy mutat-e majd. Inkább válasszunk különböző típusú bútorokat, amik tükrözik az egyéniségünket és az ízlésünket. 

A szőnyeg a szoba lelke, a függöny pedig a “kerete”

Nagyon sok múlik a tökéletes szőnyeg kiválasztásán, hiszben nagyban befolyásolja, hogy a végeredmény kiegyensúlyozott és otthonos, esetleg unalmas vagy “bazári” lesz-e. A túl kis méretű szőnyeggel könnyen felboríthatjuk az összhangot, de túl nagyot sem érdemes választani. A megfelelő méretűnek az a szőnyeg felel meg, ami letakarja a szoba közepét, a szélei pedig a bútorok, főleg a kanapék, fotelok alá nyúlnak.

A lista következő pontja, amivel könnyen mellényúlhatunk, a függöny és annak megfelelő hosszúsága. Kevesen tudják, de a függönytartót helyesen nem az ablak fölé, hanem a plafonra kell felszerelni. Ezáltal sokkal tágasabb hatást tudunk elérni, nem beszélve arról, hogy a függönyök többsége is ehhez van méretezve. Ha erre odafigyelünk, megspórolhatjuk magunknak a függöny átszabását is. 

Barátságtalan fények

Előfordulhat, hogy tudat alatt először inkább az erősebb, fehér, hideg fényt adó izzók után nyúlunk, mert modern hatást keltenek, azonban az otthonos, barátságos hatást mégsem ezekkel, hanem a lágy, kevésbé “szembeszökő” világítással érhetjük el. Ezek azok a szempontok, amelyeket a lakberendezők is minden esetben figyelembe vesznek egy-egy munkájuk során, az igényeknek megfelelően.

Ha lakásod megújításához ötleteket gyűjtenél, vagy szívesen olvasnál további tippeket, az Otthonok & Megoldások nyomtatott lapszámában és a weboldalon is találsz érdekességeket a lakás illatosításától kezdve a zöldségeskert kialakításán át egészen a házvásárlásig. Inspirálódj, légy felkészült és kreatív, akárcsak egy menő lakberendező. 

(Szponzorált tartalom)