keresés menü

Hogyan határozza meg az eau de parfum a stílusod?

Mindenkinek van minimum egy illata. Ezt a tényt azonban sokan csak későn fedezik fel, mert azt gondolják, az a legjobb karakter, ami éppen divatos, amit többen fújnak magukra. Ám az illatok birodalmában valójában nincsen divat, hanem a trend az egyediségben rejlik. Úgyhogy megéri kutatni az igazi után, mert létezik, és ha a rátalálás megtörténik, annak bizony illatrobbanás a következménye, melyet senki sem hagyhat figyelmen kívül!

Mennyire zötykölődős a rátalálásig vezető út?

Attól függ, hogy honnan nézzük. Ha az eau de parfum kínálatának felfedezése valójában egy izgalmas kihívás, kaland, akkor az út nem, hogy nem zötyög, hanem többsávos sztrádává tágul, ahol a szabad száguldozásé a főszerep. Ez az egész egy barangolás az aromák érzékeket csiklandozó világában.

Virágos, fás, fűszeres, édes – vagy marad a bőség zavara?

Kezdetben kifejezetten nehéz feladatnak tűnhet választani a rengeteg illatkombináció közül. Amennyiben már megvan az egyéniséghez passzoló stílus, akkor a hasonló karaktert felvonultató variációk vélhetően nem okozhatnak csalódást. De ha még nincs meg az igazi, akkor tulajdonképpen bármi számításba jöhet. Az biztos, hogy amíg még nem bukkan fel a nagybetűs befutó, addig az egyetlen kifizetődő tesztelési módszer a személyes tapasztalás, azaz a szaglás.

De először nézzük meg, hogy mit jelent a parfüm, az eau de parfum és az eau de toilette, mert ha ezek a fogalmak nincsenek tisztázva, akkor a későbbiekben könnyedén félreértésbe fulladhat a vásárlás. A parfüm legmagasabb koncentrációban tartalmazza az adott illatot, így aztán kevés is elegendő belőle, és a felhő aromás jelenléte 8-12 órán át bebiztosítható. Az eau de parfum, azaz EDP ennél kisebb koncentrációban büszkélkedik az adott illatanyaggal, de még így is 6-8 órán át megmarad a karakter jellege. Míg az eau de toilette, vagyis EDT a legalacsonyabb illatkoncentrációval rendelkezik, ám még így is hasít 4-6 órán keresztül. Az, hogy kinek melyik típus a befutó attól függ, hogy ki mennyire szereti egyrészt az erőteljes aromákat, másrészt a sokáig tartó illatfelhőt. Akad, aki ragaszkodik mindenáron a parfümhöz, megint másnak az EDP tökéletesen elég, míg van, aki az EDT-t kedveli igazán.

Tesztelésre fel!

Ezek után nincs más hátra, mint az illatolás. Ehhez bizony megéri bemenni egy olyan közeli drogériába vagy parfümériába, ahol lehetőleg nagy a felhozatal, és a hozzáértő segítség is adott.

A próbálgatás három lépcsőfokból áll! Az első az üvegben szaglászás. Nem mindegy, hogy az első találkozás, azaz az üvegen keresztüli illat megismerése milyen érzéseket vált ki. Ha ezen a ponton már nincsen meg az összhang, akkor nem érdemes erőltetni a dolgot, de ha történetesen vonzó az első benyomás, akkor következhet a második lépcsőfok. Az, hogy egy illat miként mutat az üvegben, egy dolog. Az meg egy másik, hogy milyen a bőrön. S ez utóbbi az, ami igazán mérvadó, így a papír tesztcsíkok sem sokat érnek, mert nem a papír szolgál felületként a jövőben, hanem a bőr. Célszerű a legvékonyabb bőrfelületet kiválasztani, például a csuklón lévő érzékeny rész tökéletes, de a nyak is ideális. Ide mehet a fújás. Végül fél és egy óra leteltével kiderülhet, melyik illat a nagybetűs igazi, majd az interneten pont kerülhet a beszerzés végére.

(Szponzorált tartalom)