keresés menü

Hogyan hat az alvásminőség az egészségünkre?

Az alvásminőség gyakorlatilag a szervezetünk összes sejtjét érinti: hatással van a növekedési és stresszhormonokra, az immunrendszerünkre, az étvágyunkra, a légzésre valamint a szív- és érrendszerünk egészségére is – csak hogy néhányat említsünk. Összességében tehát az, hogy mennyit és milyen pihentetően alszunk, nagy mértékben befolyásolja az egészségünket. A következőkben azt is kifejtjük, hogy pontosan hogyan!

Számít az alvásminőség – így jelez a testünk

Naponta körülbelül 7-9 óra nyugodt alvást igényel a szervezetünk ahhoz, hogy normál módon működhessen. Ha azonban ezt huzamosabb ideig nem kapja meg, többféle problémát is észlelhetünk. A következőkben ezeket soroljuk fel, de arra is kitérünk, hogy milyen pozitív hatásai lehetnek a kiegyensúlyozott alvási rutinnak.

Az inszomnia hátulütői

Ha nem tudjuk kipihenni magunkat, az először – és egyértelműen – a kognitív képességekben nyilvánul meg. Stresszesnek, ingerlékenynek érezhetjük magunkat, miközben romlik a reakcióidőnk, képtelenek vagyunk fókuszálni – és természetesen folyton kimerültséget tapasztalunk. Ez hosszú távon akár olyan tüneteket is okozhat, mint a szorongás vagy a depresszió. 

Amennyiben sokáig fennáll ez az állapot, azt a szervezetünk is megsínyli: elsősorban a különböző szívproblémákat hozzák kapcsolatba az alváshiánnyal. Ennek hatására ugyanis több stresszhormont termel a szervezet, ami általánosságban megemeli a szívritmust és a vérnyomást. De a hormonháztartást is felboríthatja, ami ahhoz vezet, hogy egy átforgolódott éjszaka után hajlamosak lehetünk több kalóriát bevinni, mint amire szükségünk lenne – ez pedig egy idő után súlygyarapodáshoz vezet. És mivel a „nem-alvás” az inzulintermelést is befolyásolja, egyes esetekben akár cukorbetegség is kialakulhat.

Nem is gondolnánk, de a kialvatlanság még a koordinációs képességünket is rontja, így hajlamosabbak lehetünk arra, hogy elessünk vagy valamilyen hasonló balesetet szenvedjünk – ezen persze a kimerültség okozta figyelmetlenség sem segít.

A pihentető alvás előnyei

Azonban ha odafigyelünk arra, hogy a szervezetünk minden éjjel megkapja a szükséges pihenést, elkerülhetjük a fent felsorolt egészségügyi kockázatokat. Emellett az alvás lehetőséget ad a sejtjeinknek a regenerálódásra, és abban is segít, hogy a memóriánk sikeresen elraktározza az emlékeinket. Mindemellett pedig az ideális alvási szokások az immunrendszerünket is képesek megacélozni. Így, ha az egészséges életmód mellett odafigyelünk az alvási rutinunkra és a vitaminszükségletünkre, akkor szinte biztosak lehetünk abban, hogy a betegségek elkerülnek majd minket. 

Tegyünk a pihenésért!

A stresszes életmód, a mindennapi rohanás, a gondokon való folytonos tépelődés, a mértéktelen koffeinfogyasztás és még számos egészségtelen gyakorlat vezethet álmatlansághoz. Ám ha odafigyelünk és bevezetünk néhány erre vonatkozó, akkor nem okozhat problémát.

Figyeljünk arra, hogy délután 3 óra után már ne nagyon fogyasszunk koffeines italokat és ételeket – ilyen például a csokoládé is! A telefont, a tévét és más, kék fényt adó eszközöket pedig lefekvés előtt egy órával már ne használjuk! Aludjunk viszonylag hűvös, besötétített helyiségben – ez utóbbi azért szükséges, hogy a melatonin sikeresen termelődhessen. Mielőtt bevonulunk a hálószobába, ihatunk valamilyen nyugtató gyógyteát, például macskagyökérteát, ami segíti a kellemes pihenést. De a vitaminszükségletünk monitorozása is sokat segíthet: egyes tápanyagok, például a magnézium, az E- vagy a B12-vitamin is segíthet a nap végi pihenésben.

(Szponzorált tartalom)

Tűz tartalom 🔥