keresés menü

Hogyan fejleszd a nyelvtudásodat?

Ma már az élet minden területén alapvetésnek számít, hogy minimum alapszinten tudjunk kommunikálni valamilyen idegen nyelven – értve ez alatt elsősorban az angolt. Ehhez rengeteg lehetőség adott is, sokan valahogy mégis bajban vagyunk, ha élesben kell használnunk egy idegen nyelvet. Ne hagyjuk, hogy ilyen helyzetekben kvázi funkcionális analfabéta váljon belőlünk: tudatos elhatározással igenis többet hozhatunk ki a nyelvtudásunkból!

Az aktív nyelvtudás alap!

Az Eurostat felmérései szerint Magyarország az idegen nyelv tudásban a legrosszabbul teljesítő országok között szerepel: a magyarok több mint fele saját bevallása szerint nem ért egyetlen idegen nyelven sem. Bár a 30 év alattiak nyelvtudása sokkal jobb, mint az idősebb korosztályé, az uniós átlagtól sajnos ez is messze elmarad. És különösen rosszak a mutatók az aktív nyelvhasználói készségek tekintetében: a fiatalok már kétségtelenül tanultak az iskolában valamit, ám nem igazán tudják azt alkalmazni. A megértéssel is gondok vannak, az önálló megszólalásról vagy mondjuk egy önéletrajz megírásáról – ami pedig alap – nem is beszélve.

Ezt már leírni is döbbenetes a 21. századi globalizált világban, ahol a magyar munkavállalók negyedét multinacionális cég foglalkoztatja, és a szoftverfejlesztőtől a logisztikuson át a kamionsofőrig jóformán mindenkinek a munkájához kell az idegen nyelv. Évente akár többször is utazunk külföldre nyaralni vagy más ügyben, a világ legtávolabbi pontjairól rendelünk napi szinten termékeket, és még csak ki sem kell tennünk a lábunkat a lakóhelyünkről, hogy nagyszámú külföldivel – itt tanuló diákkal, önkéntesként világot látó fiatalokkal és háborús övezetekből menekülőkkel – kerüljünk kapcsolatba. 

A testhezálló keretek megtalálása

Induljunk ki abból, hogy mindannyian tanultunk az iskolában legalább egy nyelvet, csak nem igazán hatékonyan, vagy egyszerűen veszni hagytuk a befektetett munka gyümölcsét – most tehát van egy olyan (akár láthatatlan) alapunk, amit csak használható szintre kell hozni.

Dolgozó, esetleg családos, elfoglalt felnőttként a legfontosabb, hogy megtaláljuk a nyelvtanuláshoz azokat a kereteket, amit be tudunk illeszteni az életünkbe, és passzol a személyiségünkhöz. Azaz: 

 • van rá reális esély, hogy következetesen be tudjuk tartani, 
 • továbbá kellően motiváló és hatékony számunkra. 

Ehhez az objektív feltételek mellett fel kell tudnunk mérni, hogy: 

 • inkább egyénileg vagy csoportban tudunk-e jobban tanulni, fejlődni, 
 • mennyire van szükségünk a tanár-diák kapcsolatra, 
 • szükségünk van-e időprésre, 
 • igényeljük-e a személyes jelenlétet, kontaktust stb. 

Ezen szempontok mérlegelése alapján választhatunk: 

 • hagyományos csoportos nyelvórát, 
 • egyéni magánórát, 
 • mindkettőből akár online formát is, 
 • személyes tutoráláson alapuló oktatói platformokat, mint például az Italki vagy a Preply,
 • különböző távoktatási módokat (e-learning), ahol előre meghatározott ütemterv szerint kapott és teljesített, majd ellenőrzött leckékkel haladhatunk, 
 • egyéni tanulást különböző nyelvtanuló appok, programok segédletével.

Hatékony módszerek

A kutatások szerint a heti egy intenzív nyelvóránál sokkal hatékonyabb, ha naponta foglalkozunk valamennyit az idegen nyelvvel – ez lehet akár szótanulás, filmnézés, nyelvtanozás vagy társalgás, a lényeg, hogy a nyelvvel foglalkozzunk. Az aktív használat és az ismétlődően előkerülő ismeret elősegíti a bevésést, azaz hogy a tudás a rövid távú memóriából átkerüljön a hosszú távú memóriába, illetve hogy készségszinten tudjuk alkalmazni.

 1. Különösen szótanuláshoz nagyon hasznosak a különböző mnemotechnikai módszerek, így például: 
 • post it cédulákra írjuk fel az új szavakat, és “tapétázzuk ki” velük a lakást, hogy folyton a szemünk elé kerüljenek, és ilyenkor gyakoroljuk őket;
 • hangosan kimondva gyakoroljuk a szavakat;
 • használjunk kétoldalas szókártyákat, melyek segítségével bárhol bármikor – akár tömegközlekedési eszközön is – memorizálhatunk; 
 • jó, ha kép is kapcsolódik a szóhoz, ez segíti a rögzülést, ehhez jók a képes szókártyák;
 • szövegkörnyezetben is használjuk a szót: alkossunk vele mondatot, vagy a szóval együtt írjuk ki azt a szövegrészt, ahol találkoztunk vele.
 1. Használjunk nyelvtanulást segítő programokat, appokat:
 • a szókincs szövegkörnyezetben való aktív, többlépcsős elsajátításhoz nagyon hatékony például az ANKI és a Duolingo, melyek igen motiválóak és élvezetesek is egyben;
 • változatos, interaktív nyelvtanulási lehetőségeket kínál például a HelloTalk és az Apps4speaking, kifejezett nyelvkurzusokat a LingaLift, míg a játékos tanulásban a gamifikáció terén kiemelkedő a Mindsnacks.
 1. Gyakoroljunk mindennapi élethelyzetekben:
 2. hallgassunk YouTube-videókat, külföldi tévéműsort, podcastot, vagy nézzünk filmet idegen nyelven – eleinte magyar felirattal, majd átállhatunk az idegen nyelvű feliratra, mindkettő sokat fog segíteni a szavak, mondatok „kihallásában”. Idővel jöhetnek az egyszerűbb hangoskönyvek, kezdetben például mesék;
  olvassunk külföldi portálokat, cikkeket, magazinokat;
 3. társalogjunk: kérjünk külföldön útbaigazítást, keressünk idehaza kapcsolatot külföldi emberekkel, beszélgessünk velük;
  keressünk társalgási klubokat, több városban elérhető például az American corner ingyenes szolgáltatása, de online is rengeteg platform létezik erre (a language exchange hozzá a kulcsszó).

(Szponzorált tartalom)