keresés menü

Hogyan csökkenthető hatékonyan egy vállalkozás energiafelhasználása?

A növekvő rezsiárak mellett egy vállalkozás fennmaradása is függhet attól, hogy mennyi energiát használunk. De lehetséges-e, hogy spóroljunk a mindennapos működés költségein?

Most megmutatjuk, miért érdemes optimalizálni vállalkozásunk energiafogyasztását, valamint a megtakarítást lehetővé tevő beruházásokkal kapcsolatban is hozunk néhány hasznos tippet.

Spórolás a székhelyszolgáltatás segítségével

A saját székhely fenntartása gyakran magas rezsiköltségekkel jár. Sok vállalkozásnak jó megoldást jelenthet azonban a székhelyszolgáltatás, amellyel kapcsolatban a Logosz Irodák egyikében akár személyesen is érdeklődhetünk.

A székhelyszolgáltatással foglalkozó cégek állandó székhelyet biztosítanak a vállalkozásunknak, és többek között az ezzel járó feladatokat – például hivatalos leveleink fogadását – is átvállalják. A székhelyszolgáltatásnak köszönhetően tehát fix havidíj ellenében rengeteget spórolhatunk az irodaként használt, saját vagy épp bérelt ingatlan fenntartási költségein is.

Hogyan minimalizálható az energiafogyasztás?

Ha vállalkozásunk fogyasztását szeretnénk hatékonyan csökkenteni, abban az esetben számos lehetőség áll rendelkezésünkre. Ezek többsége minimális befektetéssel és némi odafigyeléssel is megvalósítható.

Rengeteg energiát takaríthatunk meg, ha a fűtő és hűtő rendszereket alacsonyabb, kisebb intenzitáson használjuk. Már az is sokat segít például, ha nyáron a klímát 24 helyett 26 fokra állítjuk. De hasonlóan jó megoldás az irodai világítás LED izzókra történő cseréje. Ezek drágábbak az átlagos izzóknál, azonban kevesebbet fogyasztanak, és a cseréjükre is ritkábban kell költenünk.

Jó ötlet lehet a mozgásérzékelővel ellátott lámpák beszerelése is, hiszen az égve maradt villany szintén nagy ellensége lehet a pénztárcánknak. És habár elsőre bagatellnek tűnhet, de a nem használt eszközök hálózatból történő kihúzásával is spórolhatunk a feleslegesen elfogyasztott energián.

Akadnak olyan megoldások is, amelyek nagyobb beruházást igényelnek, azonban az általuk elérhető spórolás hosszabb távon is kifizetődő. Ilyen lehet egy hőszivattyú beszerelése, az ingatlan hőszigetelése, vagy a megújuló energia használatát segítő berendezések alkalmazása. Egyre több hazai vállalkozás dönt például a napelemes rendszerek telepítése mellett.

Fontos, hogy mennyit fogyasztunk

A nemcsak hazánkban, de világszinten is egyre növekvő energiaárak megmutatták azt, hogy a kisvállalkozásoknak is fontos figyelmet fordítania a fenntarthatóságra. A tapasztalatok pedig azt támasztják alá, hogy a hazai vállalkozások nyitottak a változásra. 

A GKI felmérése alapján az elmúlt 3 évben például 39 százalékuk hajtott végre a rezsicsökkentésre irányuló beruházást, a jövőben pedig várhatóan egyre nagyobb lesz a hajlandóság a spórolást elősegítő fejlesztésekre.

(Szponzorált tartalom)