keresés menü

Hogyan biztosítható a privát szféra a kertben és a teraszon?

Manapság egyre gyakoribbak a nagy méretű terasszal rendelkező lakóparki lakások és a kis méretű kerttel rendelkező sor- és családi házak. Ezeknél azonban gyakran visszatérő probléma, hogy a szemközti ház vagy a szomszédok közelsége miatt nem alakítható ki valódi privát szféra.

Szerencsére ma már sokféle megoldás kínálkozik a napsugárzás és a kíváncsi tekintetek előli védelemre, így az alábbiakban ehhez mutatunk néhány hasznos tippet.

Árnyékolás

A megfelelő árnyékolásról nem csak a nyitott teraszok, de fedett erkélyek esetén is gondoskodni kell. A kerti teraszok tulajdonosainak a legtermészetközelibb megoldás gyors növekedésű fák ültetésével érhető el, ez azonban éveket vesz igénybe. A falra rögzített nagy méretű árnyékolókkal szintén kellemesebb kinti hőmérséklet biztosítható. Ezek a közeli magasabb épületek lakói elől is rejtekhelyet biztosítanak, de szükség esetén pillantok alatt betekerhetők. Bár ez nagyon elegáns megoldás, de igen költséges is.

Valamivel kedvezőbb az áruk a mobil napernyőknek, de az igazán nagy méretű modellek árát így is megkérik a forgalmazók.

Amennyiben kedvező áron keres tartós és az igényeire szabható árnyékolókat, akkor különböző szövési sűrűségű, méretre vágva rendelhető árnyékolóhálók jelentik a legjobb megoldást.

Hogyan rejtse el kertjét?

A kerítések ma már nem csak védelmi funkciókat töltenek be, de azért is fontosak, hogy megfelelő privát szférát biztosítsanak. Ennek különösen olyan környezetben van jelentősége, ahol a házakhoz tartozó telkek kisebbek, így a szomszédos kertek és teraszok már-már kényelmetlenül közel vannak. Ilyenkor megoldásként szóba jöhet az épített kerítés, de valamilyen sövény telepítése is.

Előbbi azonban igen drága megoldás, míg a növények nem oldják meg azonnal a problémát. Szóba jöhetnek még a szintén nem olcsó fonott kerítéselemek és a fűzfaszövet, valamint az olcsóbb, de nem túl tartós nádszövet is.

A fentieknél jobb megoldást jelentenek a széles választékban elérhető és egyszerűen a kerítésre erősíthető, rendkívül tartós árnyékolóhálók, amelyek kedvező áruknak köszönhetően akár nagyobb kertek esetén is ideálisak.

Árnyékolóhálók fajtái

Az árnyékolóhálók nem csak a kedvező áruknak és tartósságuknak köszönhetik gyakori alkalmazásukat, hanem annak is, hogy gyorsan felszerelhetők, de szükség esetén a leszedésükkel sem kell bajlódni. A VasMuszakiBolt.hu széles kínálatában a leginkább korlátra ideális 1 méteres magasságú tekercs mellett választható 120, 150, 180 és 200 centiméter magas is.

A hálók szövési sűrűsége is eltérő, ettől függően átláthatatlanságuk 80 és 99% között változik. Ez árnyékoló és szélfogó képességüket is meghatározza. Végül meg kell említeni a színválasztékot: az árnyékolóhálók kaphatóak zöld, barna és szürke kivitelben is, attól függően, hogy melyik árnyalat passzol jobban a kertbe, a teraszra vagy az erkélyre. 

(Szponzorált tartalom)