keresés menü

Hogy marad hatékony a napelem hálózati visszatáplálás nélkül?

Visszatáplálás nélkül egy napelem rendszer hatékonyságát milyen úton és módon lehet fenntartani? Egyáltalán van-e ennek reális esélye és ha igen, akkor milyen speciális technológia kellhet a megvalósításhoz?

Ennek a tudnivalóit fogjuk ismertetni máris a cikkben. Azok számára ajánljuk elsősorban az olvasást, akiknél az otthonukban, a nyaralóban vagy egyéb ingatlanban épp aktuális kérdésnek számít a telepítés lehetősége.

Mit jelent az, hogy a napelem visszatáplálás nélkül kénytelen működni?

Maga a kérdés olyankor életszerű, amikor egy-egy ingatlanban vagy háztartásban a felhasználásra kerülő energiamennyiség alacsonyabb lesz, szemben a napelemes rendszerből beáramló energiatöbblet nagyságrendjével.

Ez az eshetőség viszonylag gyakori, például a Wagner Solar Hungária Hyundai napelem telepítés szolgáltatásának keretei között is előre számításba vehető. Korábban ugyebár a plusz energia betáplálásra került volna a szolgáltató hálózatába, ellenben a visszatáplálás korlátozás ezt nem teszi lehetővé.

Hagyományos esetben ilyenkor a rendszer a legkisebb „fogyasztású” fázisra korlátozza az inverter teljesítményét. Ami azért nem kedvező megoldás, mert a napelemes termelés és az előállított energiakülönbözet veszteségként jelenik meg.

Hogyan lehet hatékony a napelem visszatáplálás nélkül?

Speciális inverterekkel és energiafelhasználási megoldásokkal. Ezek lényege az úgynevezett aszimmetrikus működési elv. Legfőbb hasznosságuk pedig, hogy kontrollálni tudják a keletkező energiatöbbletet.

Pontosan hogyan történik mindez? Egyrészt úgy, hogy kizárólag az ingatlanban található fogyasztók számára biztosítják az elengedhetetlen energiamennyiséget. Magyarul nem feltétlenül történik visszatáplálás a hálózatba.

Mindez speciális ellenőrző, elemző és korlátozó funkciók segítségével valósul meg. További hozzáadott érték a visszatáplálás lehetőségének korlátozása mellett, hogy a megtermelt energia plusz egy külön erre a célra kialakított energiatárolóba juthat. 

Miért többszörösen előnyös ez a fajta napelem technológia?

Legfőképpen azért, mert anélkül segít optimalizálni a rendszer működését, hogy tartani kellene a nemkívánatos visszatáplálástól. Az úgynevezett aszimmetrikus technológiában ez az igazán komoly innováció.

Lényeges persze a rendszerhez tartozó energiatároló. Ennek segítségével mindenképp optimalizálható az ingatlan energiafelhasználása anélkül, hogy a drágán vételezett elektromos áram alkalmazásával kelljen élni.

Kiknek jelenthetnek ezek a fejlesztések igazán kedvező hírt? Mindenekelőtt azoknak, akik épp most gondolkodnak a telepítés lehetőségén. Számukra mindenképp pozitívum, hogy a rendszer működése még a visszatáplálás korlátozása mellett is kiemelt hatékonysággal tartható fenn.

(Szponzorált tartalom)