keresés menü

Háziasszonyok tesztelték az ablakra tehető hővédő fóliát, és nem is akármilyen eredményre jutottak!

Az ablakra tehető hővédő fóliák sokat javíthatnak hőérzetünkön, főként ha nem rendelkezünk légkondicionáló készülékkel. A hő egy jelentős része ugyanis az ablakon áramlik be a lakásba, így ennek mérséklése már kézzelfogható hőmérséklet-csökkenést eredményezhet.

Cikkünkben egy érdekes tesztet mutatunk be, melyet szkeptikus háziasszonyok végeztek annak megvizsgálására, hogy valóban alacsonyabb hőmérséklet van-e a hővédő fóliával leragasztott ablakokkal rendelkező szobában, mint a normál ablakos szobában.

Milyen fóliákat használhatunk?

Többféle termék is található a piacon, Fóliás Juci ablakfóliái alapvetően két csoportba sorolhatók és ezeken belül is többféle terméket találhatunk. Az egyik fő csoport a ragasztó nélküli, a másik pedig az öntapadós termékek. 

A ragasztó nélküli kategóriába tartozik a 45%-os hővédő, valamint a Tönung fólia, míg az öntapadós kategóriába a 67%-os hővédő fólia és a tükörfólia található. Ezekről nagy vonalakban azt kell tudni, hogy elnyelik, illetve visszaverik az ablakra érkező hő egy részét, így a mérések alapján 1-8 Celsius-fokkal is csökkenthetik a szoba felmelegedését.

Hol juthat be a hő a lakásba?

Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a hő nem csupán az ablakokon, hanem a falakon, a födémen, a tetőn, az ajtón keresztül is bejön a lakásba, így tartós és nagy mértékű hőmérséklet-csökkentést kizárólag klímával tudunk elérni, azonban az ablakok vannak leginkább kitéve a sugárzó napnak, és ezeket tudjuk a legegyszerűbb módon megvédeni, hővédő ablakfólia használatával.

És akkor nézzük a házi tesztet!

Háziasszonyunk két, egymás mellett lévő, azonos méretű és azonos paraméterekkel rendelkező szobát jelölt ki a teszt elvégzésére. A szobákon teljesen egyforma ablakok voltak, nem is akármilyen, hanem háromrétegű, hővédő üvegezéssel. A tesztelésre a Tönung, valamint a 67%-os hővédő fóliát választotta.

A teszt első napja

Az egyes szoba ablakára feltette a Tönung statikus fóliát, a kettes szoba ablaka pedig maradt az eredeti. Mindkét szoba ajtaja és ablaka zárva maradt, a külső hőmérséklet 33 fok volt. 13.30-kor az egyes szoba hőmérséklete 26,0 Celsius-, a kettes szoba pedig 29,4 Celsius-fok volt. A különbség tehát jól látszik: 3,4 fok lett.

A teszt második napja

Háziasszonyunk csavart a körülményeken, levette az egyes szoba ablakáról a fóliát és másnap azt hagyta fólia nélkül. A kettes szoba pedig megkapta a 67%-os hővédő fóliát. Aznap a kinti levegő 36 fok volt. 14.00-kor a fóliázott szoba 30,3 fokra melegedett fel, míg a fóliázatlanban 36,7 Celsius fokot mértek. Ennél a terméknél 6,4 fok különbség jelentkezett.

A szkeptikus háziasszony otthoni körülmények között is bebizonyította azt, hogy az ablakra tehető hővédő fóliák valódi megoldást jelentenek a lakás hőmérsékletének mérséklésében és ezáltal javítják hőérzetünket. Érdemes tehát kipróbálni mindenkinek ezt a lehetőséget, hiszen a fóliázás egyszerű, gyors és olcsó praktika, nem mellesleg saját kezűleg is könnyedén elvégezhető.

(Szponzorált tartalom)